Go to Top

Abanka in NKBM uradno združeni – kaj to pomeni za komitente?

Abanka in NKBM  sta se 1. septembra  uradno združili druga in tretja največja banka v Sloveniji.  Na komitente to do konca leta ne bo vplivalo, spremembe se obetajo, ko bo prišlo do združitve informacijskega sistema.

Informativni izračun plače

Ali veste, da mora imeti podjetje vsaj en bančni račun, preko katerega plačuje in prejema denarna sredstva za posle, ki jih opravlja? To in še mnogo več informacij o zagonu podjetja vam nudimo na naših brezplačnih izobraževanjih. Pri nas lahko podjetje tudi brezplačno odprete, na voljo pa vam je tudi naša računovodska služba in različna svetovanja, ki vam bodo omogočila uspešno poslovanje. Pišite nam na data@data.si.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

NKBM in Abanka od 1. septembra združeni

Nova kreditna banka Maribor in Abanka sta se po napovedih 1. septembra uradno združili. NKBM je od države v začetku februarja kupila Abanko in postala njena 100 % lastnica. S tem je Abanka prenehala obstajati kot pravna oseba, vse njene obveznosti in pravice pa so prešle na NKBM. A blagovna znamka Abanka se je obdržala in bo ostala v uporabi – oznake poslovalnic in podoba spletne banke Abanet se ne bo spreminjala.

BRUTO NETO PLAČA

Prodaja in nakup Abanke

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

NKBM in Abanka sta banki, ki jim je morala država zaradi finančnih težav v krizi nacionalizirati. Slovenija se je v zameno za odobreno državno pomoč pri Evropski komisiji zavezala, da ju bo privatizirala. Slovenski državni holding je NKBM leta 2016 prodal skladu Apollo in Evropski banki za obnovo in razvoj, Abanka pa je leta 2015 podpisala pogodbo o pripojitvi Banke Celje k Abanki. Apollo oz. NKBM je nato lani kupil Abanko. Zanjo je bilo treba odšteti nekaj več kot 444 milijonov evrov. Tako je nastala druga največja bančna skupina pri nas.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Kako vse to vpliva na komitente?

Na komitente vse te spremembe zaenkrat ne vplivajo. Zaenkrat bodo komitenti NKBM storitve še vedno opravljali samo pri NKBM, Abankini komitenti pa pri Abanki. Spremembe bodo občutili konec leta, ko bo prišlo tudi do družitve informacijskega sistema. Komitenti NKBM bodo takrat storitve lahko opravljali tudi v Abanki, veljalo pa bo tudi obratno. Na voljo jim bo skupno 960 bančnih točk. Skupaj imata sedaj okoli 800.000 strank in okoli 2000 zaposlenih.

Pravni nasvet

Po bilančni vsoti blizu NLB-ju

Združeni banki bosta dosegli dobrih 8,5 milijarde evrov bilančne vsote. S tem se bosta približali NLB-ju, zaenkrat največji banki v državi, katere bilančna vsota znaša 8,81 milijard evrov. Skupaj sedaj NKBM in Abanka obvladujeta 22,5 % slovenskega trga. Tudi tu se močno približujeta NLB, ki ima le nekoliko večji tržni delež – 22,7 %.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja