Go to Top

V domovih za starejše 928 novih mest

V domovih za starejše 928 novih mest

V domovih za starejše na področju institucionalnega varstva je bilo konec lanskega leta 18.331 mest   in 2.375 mest v posebnih zavodih za odrasle. Ključni cilj razpisa koncesij je zagotovitev dodatnih kapacitet v domovih za starejše zaradi povečanih potreb po domskem varstvu.

Osnovno poslanstvo domov za starejše je izvajanje institucionalnega varstva za starejše. Domovi nadomeščajo ali dopolnjujejo funkcije doma in lastne družine z nudenjem bivanja, organizirane prehrane, varstva in zdravstvenega varstva. Sicer pa lahko bivanje starejših doma olajša pomoč na domu, ki jo pogosto izvajajo kot osebno dopolnilno delo. In sicer, če gre za občasno pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin … Osebno dopolnilno delo je treba le priglasiti AJPES-u, potreben je nakup vrednotnice, oseba pa lahko pomoč na domu izvaja tudi ob redni službi. Druga možnost pa je ustanovitev s.p., v katerem je pomoč na domu dejavnost podjetja.

Boste zmogli plačevati bivanje v domu?

v domovih za starejšePoznate cene oskrbe v domovih za starejše? Cene so odvisne od vrste namestitve (enoposteljna, večposteljna soba, apartma, dodatna oprema, ločene sanitarije ali kopalnica) ter zdravstvenega stanja stanovalca. Stanovalci v domovih za starejše so glede na stopnjo pomoči, ki jo potrebujejo pri vsakodnevnih opravilih, razvrščeni v skupine oskrbe. Zdravstvene storitve jim sicer zagotovlja zdravstveno zavarovanje, storitve oskrbe pa praviloma plačujejo sami oziroma s pomočjo svojcev, saj so jih le-ti po zakonu dolžni (do)plačevati po svojih zmožnostih. Za svojce štejejo zakonec in/ali odrasli otroci, ki jih starši niso več dolžni preživljati. Cene osnovne oskrbe se začnejo pri približno 500 evrih mesečno.

Torej jih je z nizko pokojnino pogosto nemogoče pokriti v celoti. Razmislite o dodatnem zaslužku že zdaj. V dober posel denimo lahko spremenite svoj najljubši hobi. Kako? To izveste na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Velja tudi za upokojence, saj dodatni zaslužek, ki ga upokojenci prejmejo z opravljanjem osebnega dopolnilnega dela, ne vpliva na višino njihove pokojnine.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Januarja 224 mest, v dveh letih še 704

Januarja 2018 so na podlagi razpisa že podelili koncesije za 224 mest s takojšnjim začetkom izvajanja dejavnosti. S tokratno podelitvijo koncesij se bo javna mreža institucionalnega varstva za starejše povečala še za 704 mesta. Ti koncesionarji bodo začeli delovati v letih 2019 in 2020. Skupno bo v letih 2018, 2019 in 2020 zagotovljenih dodatnih 928 mest v domovih za starejše. Kapacitete institucionalnega varstva v domovih za starejše se po zaključku projektov povečujejo za pet odstotkov.

območna enotakrajustanovaštevilo novih mest
LjubljanaKomendaDom Komenda68
Stari trg pri LožuDom Loška dolina51
Notranje GoriceDeos40
LogatecDom Marije in Marte 8
HorjulDeos54
KranjŽiriDom Žiri 56
ŽeleznikiDom Železniki 55
MariborMariborSončni dom Maribor 60
Hoče-SlivnicaDom starejših občanov Slivnica 150
Lenart v Slovenskih GoricahDom sv. Agate 70
Sveti Tomaž (Ormož)Medgeneracijski center Sveti Tomaž 28
KoperPivkaDom Pivka 64

Poseben poudarek na mestih za stanovalce z demenco

Januarju pa so podelili koncesije za 224 mest v Medgeneracijski center Bistrica v Domžalah (100 mest), Zavod usmiljenk v Mengšu (60 mest), Dom starejših občanov Gornja Radgona (18 mest), Dom starejših občanov Radenci (46 mest).

Izbrani koncesionarji bodo izvajali sodobne koncepte obravnave, ki so prilagojeni posamezniku in njegovim potrebam. Storitve bodo organizirane v manjših skupinah, oblikah gospodinjskih skupnosti, ki zagotavljajo zasebnost, varnost in domačnost v ustreznih prostorskih ter tehničnih pogojih. V okviru razpisa je bil poseben poudarek namenjen zagotavljanju kapacitet za stanovalce z demenco in sorodnimi stanji. Eden od koncesionarjev (Sončni dom Maribor) bo vseh 60 pridobljenih mest namenil stanovalcem z demenco, ostali ponudniki bodo za stanovalce z demenco in sorodnimi stanji namenili od 20% do 79% pridobljenih mest.

Še niste med upokojenci, a se dan upokojitve bliža? Preberite prispevek o spremenjenih pogojih za vse tiste zaposlene, ki se nameravajo v letošnjem letu upokojiti. 

Prijavite se na naše e-novice, da ne boste zamudili koristnih nasvetov in zanimivih zgodb!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja