Go to Top

6. februar je rok za oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane

6. februar je rok za oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, sporočajo s Finančne uprave RS (Furs). Najenostavneje je vlogo oddati prek sistema eDavki.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Vse prednosti in slabosti samozaposlitve na enem mestu!

Več informacij

Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave, in tisti, ki želi medletno olajšavo spremeniti, mora najpozneje do 6. februarja 2017 vložiti »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«.

za vzdrževane družinske članeČe boste ta rok zamudili, jo boste lahko uveljavljali tudi kasneje kot ugovor na informativni izračun dohodnine.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Spomnimo,uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane ni namenjeno samo otrokom, ampak tudi drugim družinskim članom. Za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana, ki ni otrok, letna olajšava znaša 2.436,92 evra (mesečno 202,08 evra).

Kakšne pa so posebne olajšave za otroke v letu 2016, smo pisali v Vzdrževani člani in višine olajšav za leto 2016.

Izračun dohodnine 2016 – olajšava za otroke

Veste, komu se olajšava najbolj izplača? Preverite v Dohodnina – olajšava za otroke za leto 2016.

Ali ste vedeli? Samostojni podjetniki, ki poslujejo na podlagi normiranih odhodkov, ne morejo uveljavljati nobenih olajšave!

Pravica do povišane posebne olajšave: za koga?

Glede uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pa na Fursu še posebej izpostavljajo pravico do povišane posebne olajšave zavezanca za otroka,  ki potrebuje posebno nego in varstvo, če:

  • ima pravico do dodatka za nego otroka v skladu z zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali pravico do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (oznaka sorodstvenega razmerja A5) ali
  • je v skladu s predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, nezmožen za delo, ne glede na starost (oznaka sorodstvenega) razmerja B.

Izračun dohodnine 2016 – olajšava za otroke

Nagradna igra eDavki

Pisali pa smo tudi že o tem, da ima Furs novo nagradno igro. Ta je razdeljena na več sklopov, med njimi pa je tudi sklop “eDavki”.  Udeleženec sodeluje v posameznem krogu nagradne igre za nagrado (10.000 evrov) s srečko eDavki, ki se oblikuje po izvajanju dejanj in aktivnostmi na zaprtem portalu eDavki. Udeleženec se mora v sistem eDavki registrirati – imeti mora digitalno potrdilo. Več smo pisali v Nova nagradna igra Fursa: razdelili bodo 120 tisoč evrov.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja