Go to Top

S.p. -ji, podjetja in tudi zaposleni vključeni v interventni zakon!

S.p. -ji, podjetja, zaposleni v zasebnem sektorji, študentje, upokojenci – to so tiste skupine, katerim novi interventni zakon prinaša dodatke. Vlada je namreč sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije bolezni covid-19 in ga poslala v parlamentarno proceduro.

Informativni izračun plače

Naši strokovnjaki so za delodajalce pripravili izračune povračil za čakanje na delo od doma in predstavili nejasnosti megazakona!

Delodajalci, ne veste kateri ukrepi so za vas najprimernejši? Pišite nam na data@data.si – naši strokovnjaki svetujejo, kakšen ukrep je za vas najprimernejši!

Državni zbor bo o zakonu predvidoma glasoval v prihajajočem tednu. Ko bo sprejet, bo zakon začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu. Ukrepi iz zakona pa se bodo uporabljali do 31.5.2020. Če do tedaj epidemija ne bo preklicana, se bodo roki izteka ukrepov podaljšali za 30 dni.

Kaj si lahko od novega zakona obetajo s.p. -ji?

S.p. -ji, podjetja in tudi zaposleni vključeni v interventni zakon!Samozaposlenim (s.p.) bo na voljo posebna spletna aplikacija. V to spletno aplikacijo bodo s.p. -ji vnašali podatke ter na takšen način izkazovali upad prihodka zaradi krize. V kolikor bodo izkazali upad dohodka bodo upravičeni do dodatka, in sicer:

  • ob izkazanem upadu dohodka v mesecu marcu za vsaj za 1/4 v primerjavi z mesecem februarjem – v višini 350 evrov,
  • ob izkazanem upadu dohodka v mesecu aprilu in maju za 1/2 v primerjavi z mesecem februarjem – v višini 700 evrov.

Država bo samozaposlenim (s.p.) hkrati krila tudi vse prispevke za socialno varnost.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Ste zaposleni v zasebnem sektorju? Preverite ali ste upravičeni do dodatka!

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Zaposleni v zasebnem sektorju (torej pri s.p. in d.o.o. v zasebni lasti) bodo upravičeni do dodatka, v višini 200,oo evrov na mesec – toda ne vsi! Ker gre za poseben dodatek (se ne izključuje z ostalimi dodatki po pogodbi o zaposlitvi) na nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije, bodo do tega dodatka upravičeni tisti zaposleni, ki:

  • so zaradi opravljanja svojega dela v času epidemije nadpovprečno izpostavjeni tveganju za svoje zdravje oziroma
  • so prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije in
  • imajo osnovno bruto plačo nižjo od trikratnika slovenske bruto minimalne plače (t.j. nižjo od 2.821,74 evrov).

Do dodatka naj bi bili tako predvidoma upravičeni zaposleni v zasebnem sektorju v trgovinah, dostavnih službah, mesnicah in ostalih podjetjih v zasebni lasti, katerih odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji ni zajel.

Dodatek za nevarnost in posebne obremenitve naj bi moral zagotoviti delodajalec, saj bo oproščen plačila prispevka za pokojninsko zavarovanje.

Ste lastnik podjetja in vam je upadel promet? Se bojite, da bo do tega prišlo? V pravni službi DATA vam pomagamo pri pridobitvi državnih pomoči! Pišite nam na data@data.si .

Velikim družinam bo izplačan dodatek v višini do 200 evrov

Velike družine bodo poleg dodatka za veliko družino, katerega že prejemajo, upravičene še do posebnega dodatka. Spomnimo, dodatek za velike družine je prejemek, ki je namenjen družinam s tremi ali več otroki. Upravičene družine ga prejmejo enkrat v letu. Starši ga lahko prejemajo dokler imajo vsaj trije otroci manj kot 18. let oziroma dokler so jih starši dolžni preživljati v skladu s predpisi, ki urejajo družinska razmerja (največ 26 let). Do dodatka za veliko družino je upravičen eden od staršev. To je tisti, ki živi z otroki v skupnem gospodinjstvu.

Družine s tremi otroki bodo tako upravičene do 100 evrov dodatka.  Družine s štirimi ali več otroki pa do 200 evrov dodatka.

Krizni dodatek za študente

Štedentom, ki zaradi izrednih razmer pri s.p. -jih in drugih podjetjih ne morejo več delati, naj bi bil do 30.4.2020 izplačan enkratni krizni dodatek v višini 150 evrov.

Solidarnostni dodatek za upokojence, katerih pokojnina je nižja od 700,00 evrov

Upokojenci s pokojninami, ki so nižje od 700,00 evrov bodo upravičeni do enkratnega solidarnostnega dodatka, in sicer:

  • 300,00 evrov za pokojnine do višine 500,00 evrov,
  • 230,00 evrov za pokojnine od višine 501,00 evrov do 600,00 evrov in
  • 130,00 evrov za pokojnine od višine 601,00 evrov do 700,00 evrov.

Do enkratnega dodatka v višini 150 evrov so opravičeni tudi prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Ta solidarnostni dodatek ne bo vplival na dohodek za ugotavljanje upravičenosti do socialno varstvenih prejemkov. Prav tako bo izvzet iz plačila dohodnine in prispevka za zdravstveno zavarovanje. Dodatek ne bo predmet davčne izvršbe.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Komentarjev (2)

  • Albino 30. Marca 2020 - 18:30 Odgovori

    Delam pri s.p. Ko natakar.
    Od 13.03.2020 Je restavracija zaprta Oz. država izdala prepoved…
    Zanima me tudi za mene velja tisti zakon in kk bo plača nakazana…
    Lp

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja