Go to Top

Nov obrazec za zaposlitev tujcev

Če želite zaposliti tujce iz tretjih držav in pred oddajo vloge za zaposlitev tujcev opraviti kontrolo trga dela, boste morali uporabiti nov obrazec PDM-KTD (Sporočilo o prostem delovnem mestu – kontrola trga dela), so sporočili z Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ). Obrazec se bo uporabljal od 1. januarja 2018 naprej.

>>> Če je ustanovitev podjetja že za vami in razmišljate o zaposlitvi sodelavcev, obiščite brezplačno izobraževanje Podjetnik sem – kaj pa zdaj?. Na njem boste dobili vpogled v različne pogodbe, na podlagi katerih se lahko opravlja delo, in spoznali elemente delovnega razmerja.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Delodajalci lahko v Sloveniji zaposlujete državljane tretjih držav le na podlagi predhodno pridobljenega enotnega dovoljenja. V postopku njegove izdaje ZRSZ na zahtevo upravne enote poda soglasje, če so izpolnjeni pogoji, določeni v 17. členu Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Eden izmed njih je tudi ta, da v evidenci brezposelnih oseb ni ustrezen brezposelne osebe, ki bi jo delodajalec lahko zaposlil.

zaposlitev tujcevV samem postopku izdaje dovoljenja za zaposlitev tujca ZRSZ torej opravi t.i. postopek za kontrolo trga dela. V njem preveri izpolnjevanje pogoja, da v evidenci brezposelnih ni ustreznih oseb oziroma kandidatov za zaposlitev.

Lahko pa se delodajalci že pred oddajo vloge za izdajo dovoljenja odločite za pregled trga dela in s tem zmanjšate tveganje zavrnitve vloge zaradi neizpolnjevanja omenjenega pogoja.

Za zaposlitev tujcev je potreben postopek za kontrolo trga dela

Kontrolo trga dela torej lahko tisti, ki vas zanima zaposlitev tujcev, opravite že pred oddajo vloge za izdajo enotnega dovoljenja. Zato morate po novem oddati obrazec PDM-KTD (Sporočilo o prostem delovnem mestu – kontrola trga dela). Za ta namen ne boste več izpolnjevali obrazca PDM-1.

Na podlagi oddanega obrazca bo Zavod v petih delovnih dneh od njegovega prejema izdali obvestilo, ali so v evidenci brezposelnih ustrezne osebe.

  1. Če ni ustreznih oseb v evidenci brezposelnih, boste nadaljevali postopek za zaposlitev tujcev oziroma tujca (pridobitev delovnega dovoljenja oziroma enotnega dovoljenja za prebivanje in delo). Vlogo za izdajo dovoljenja morate predložiti v 30 dneh od izdaje obvestila ZRSZ.
  2. Če so ustrezne osebe v evidenci brezposelnih, tujca ne morete zaposliti. Kandidate boste lahko iskali na slovenskem trgu dela. V tem primeru lahko ZRSZ sporočite prosto delovno mesto na obrazcu PDM-1, na podlagi katerega boste naročili objavo delovnega mesta.

Vse obrazce lahko izpolnite in pošljete tudi elektronsko na Portalu za delodajalce.

Kontrola trga dela je sicer eden od pogojev za izdajo:

  • delovnih dovoljenj za delavce, ki prihajajo iz BiH,
  • dovoljenj za novo zaposlitev hrvaških državljanov v prehodnem obdobju po vstopu Hrvaške v EU,
  • dovoljenj za sezonsko delo v kmetijstvu v obliki zaposlitve do 90 dni,
  • soglasja k enotnemu dovoljenju za:
    – zaposlitev,
    – sezonsko delo v kmetijstvu več kot 90 dni,
  • soglasja k pisni odobritvi za:
    – zamenjavo delovnega mesta,
    – zamenjavo delodajalca,
  • soglasja k modri karti EU,
  • informativnega lista za zaposlitev tujcev, ki imajo izdano dovoljenje za prebivanje zaradi drugih razlogov kot zaposlitev ali delo.

>>> Kje bodo prosta delovna mesta v 2018?

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

>>> Manjši delodajalec ima manj obveznosti

Poklici, ki niso vezani na trg dela

Za naslednje poklice, ki jih opravljajo tujci, v postopku izdaje dovoljenja ali pisne odobritve ZRSZ soglasje za zaposlitev poda brez ugotavljanja pogoja o ustreznosti oseb v evidenci brezposelnih:

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

  • varilec,
  • voznik težkih tovornjakov in vlačilcev,
  • orodjar,
  • strugar,
  • elektroinštalater,
  • zidar,
  • tesar.

Na ZRSZ opozarjajo, da kljub temu še vedno velja, da bo pri zaposlitvi delavcev, ki prihajajo iz BiH, obvezna predložitev obrazca PDM-KTD pred oddajo vloge za delovno dovoljenje. Le tako se namreč začne predhodni postopek preverjanja pogojev za posredovanje delavcev po sporazumu med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja