Go to Top

Olajšave za študente: Kako jih čim bolje izkoristiti?

Med dohodke, ki so obdavčeni z dohodnino, šteje tudi zaslužek dijakov oziroma študentov, ki so ga pridobili na podlagi t.i. študentskega dela. Zato tudi študentom pripadajo davčne olajšave. Pod katerimi pogoji jih lahko uveljavljajo?

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Bi radi zaslužili več?

Več informacij

Pri dohodnini 2017 sicer ne bo večjih sprememb. Kljub temu pa lahko z našim informativnim izračunom že danes preverite, ali vas v prihodnjem letu čaka doplačilo ali vračilo preveč plačane dohodnine.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Katere olajšave lahko uveljavljajo študenti?

Študenti oziroma dijaki, ki opravljajo študentsko delo, pri dohodnini lahko uveljavljajo splošno ali pa posebno olajšavo.

Posebna osebna olajšava se prizna osebi, ki ima status dijaka ali študenta, in sicer do dopolnjenega 26. leta starosti (*pod določenimi pogoji tudi starejšim). Za leto 2017 znaša 2.477,03 evra.

Posebna olajšava je študentu priznana v celoti, tudi če le del koledarskega leta izpolnjuje pogoje zanjo. Študentu, ki tekom leta dopolni 26 let, se torej ne odvaja akontacija dohodnine do konca koledarskega leta.

Višina splošne olajšave pa je odvisna od skupnega dohodka študenta oziroma dijaka. In sicer:

olajšave

  • Če znaša skupni dohodek dijaka/študenta do 11.166,37 evra, znaša splošna olajšava 6.519,82 evra.
  • Če znaša skupni dohodek dijaka/študenta med 11.166,37 evra do 12.570,89 evra, znaša splošna olajšava 4.418,64 evra.
  • Če znaša skupni dohodek dijaka/študenta nad 12.570,89 evra, znaša splošna olajšava 3.302,70 evra.

Dijak ali študent lahko uveljavlja splošno olajšavo le v primeru, ko ga starši ne uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana. Če ga starši v svoji napovedi uveljavljajo vseh 12 mesecev, olajšavo izgubi. Če pa ga uveljavljajo samo del leta, mu pripada sorazmeren del splošne olajšave.

Splošna olajšava se upošteva pri vseh vse dohodkih in ne samo za dohodke, prejete iz naslova študentskega dela, kot to velja za posebno osebno olajšavo. Poleg tega pa je treba poudariti še, da se splošna in posebna olajšava seštevata, če seveda študent izpolnjuje vse pogoje, ki so predpisani za uveljavljanje obeh olajšav.

Več o olajšavah pri dohodnini 2017 si lahko preberete v prispevku o vzdrževanih družinskih članih in olajšavah pri dohodnini 2017.

Ste ugotovili, da je dijak/študent zaslužil “preveč”?

Svoje otroke lahko starši uveljavljajo kot vzdrževane družinske člane že med letom. Tisti zavezanci, ki med letom pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka, niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo na posebni vlogi. In sicer najkasneje do 5. februarja 2018.

Velikokrat pa se zgodi, da dijaki in študenti, ki opravljajo delo preko napotnice, ob koncu koledarskega leta zaslužijo mnogo več, kot so sprva načrtovali. V določenih primerih bi se torej bolj splačalo, da sami koristijo še splošno olajšavo, torej da jih starši ne uveljavljajo kot vzdrževane družinske člane.

>>> Z našim kalkulatorjem lahko naredite testni izračun dohodnine in se odločite, komu se bolj splača uveljavljati vzdrževane družinske člane in v kakšnem razmerju: 

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Izračun dohodnine 2017 – olajšava za otroke

Če bi želeli olajšave spremeniti, je treba počakati na informativni izračun dohodnine, ki ga zavezancem pošlje Furs. Za vse, ki uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane, je to ponavadi konec meseca maja. Potem pa se morata tako starš kot dijak/študent na informativni izračun pritožiti oziroma morata podati ugovor.

V ugovoru bo starš spremenil podatke glede družinskih članov, ki jih uveljavlja, zato bo seveda moral plačati več dohodnine. Dijak/študent pa bo v ugovoru uveljavljal splošno olajšavo. O tem, kdo naj koristi olajšave, se lahko posvetujete tudi z našimi davčnimi strokovnjaki.

Komentarjev (2)

  • Zijad fazlic 1. Februarja 2018 - 19:57 Odgovori

    Gospodo ima eno oprasanje me zanima za mojeg otroka je delo prek studenta dva mjeseca in potem je sebi najo sluzbo i zdej dela se tukej pa me zanima ce ga ja uveljavam za olajsavo on pa dobi za ti deset mjesecov 450 euro ce ne da mu se u se usteva od studensko i od firme dobi okol 270 pa mi povejte kako i ke ga dam u kaksno rubriko da mu tolik ne narede otrgaj lp fazlic

    • Manca Borko Grimšič 2. Februarja 2018 - 11:22 Odgovori

      Pozdravljeni, da bi bolje razumeli vašo situacijo, bi vas prosili, da nam pišete na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za plačljivo svetovanje. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja