Go to Top

Obračunavanje prispevkov pod drobnogledom FURS

Finančna uprava RS (Furs) je v septembru poostreno nadzirala obračunavanje prispevkov za socialno varnost od izplačanih plač. Delodajalci, pri katerih je bil uveden nadzor, so večinoma izpolnili svoje obveznosti, saj je približno polovica naknadno predložila obračun prispevkov za zaposlene delavce.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Podjetniki morate biti pozorni na pravilno obračunavanje prispevkov za svoje zaposlene.

Več informacij

Kaj sploh so REK obrazci in na kaj morate biti delodajalci pri njih pozorni, razlagamo na Abecedi poslovanja. Vse začetne informacije o zaposlovanju novih sodelavcev pa podjetniki lahko dobite tudi na brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Prijava na izobraževanje

Na Fursu si že več let prizadevajo, da bi zmanjšali število delodajalcev, ki prispevkov ne obračunavajo na predpisan način. Obračunavanje prispevkov od izplačanih plač je tako stalno pod nadzorom. Na svojih spletnih straneh Furs mesečno objavlja tudi seznam delodajalcev, ki ne predlagajo REK obrazcev za izplačilo plač, večkrat letno pa uvede tudi poostrene nadzore. Eden takih je bil septembra letos.

Od aprila 2013, ko je bilo med nepredlagatelje uvrščenih 4.882 delodajalcev, do novembra 2017, ko je bilo takih delodajalcev 3.162, se je število nepredlagateljev obračunov tako zmanjšalo za 35 odstotkov.

Na Fursu opozarjajo, da delodajalci, ki za zaposlene davčnemu organu ne predložijo obračuna prispevkov (REK obrazci) za izplačane plače, kršijo tako delovnopravno in davčno zakonodajo, hkrati pa z neobračunavanjem prispevkov bistveno kršijo temeljne pravice delavcev. Če delavec sumi, da zanj prispevki za socialno varnost niso bili obračunani in plačani, lahko pri davčnem organu to enostavno preveri.

Obračunavanje prispevkov nadzorovali v septembru

obračunavanje prispevkovFurs je v mesecu septembru posebno pozorno obravnaval delodajalce, ki obračuna prispevkov za izplačilo plač niso predložili za dva ali več mesecev. Pri 453 delodajalcih so nadzor izvedle mobilne enote in skoraj 44 odstotkov od teh delodajalcev je v postopku nadzorov naknadno predložilo predpisane obračune prispevkov.

V ostalih primerih se postopki nadzora še nadaljujejo ali pa je bilo ugotovljeno, da plače niso bile izplačane. O tem je Furs obvestil Inšpektorat za delo in predlagal uvedbo prekrška zaradi kršenja delovnopravne zakonodaje.

Ostale delodajalce, ki obračuna prispevkov za izplačilo plač niso predložili za manjše število obdobij, pa so inšpektorji najprej opozorili. Tretjina teh delodajalcev je na podlagi opozorila oddala manjkajoče obračune. Vsem tistim, ki se niso odzvali, pa je Furs izrekel prekršek z naložitvijo globe.

Obračunavanje prispevkov bo tudi v prihodnje Furs pozorno nadziral. Prav tako bodo inšpektorji dodatno preverjali prejete izjave o neizplačilu plač in delodajalce, pri katerih bo dokazano, da plač dejansko ne izplačujejo, predlagali v kaznovanje. Ob tem na Fursu opozarjajo, da so kazni za delodajalce, ki na obračunavanje prispevkov “pozabijo”, stroge.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja