Go to Top

10. Dnevi podjetništva 2017: Pogled v prihodnost

Na 10. Dnevih podjetništva 2017 smo se danes odločili za pogled v prihodnost!

Uvodni nagovor je pomočnica direktorjev in prokuristka podjetja Data mag. Anite Ličen Žagar posvetila prihodu podjetniške pomladi ter pomenu kadrov pri rasti podjetij. Vere Nunić iz Tehnološkega parka Ljubljana pa je izpostavila, da se kakovost našega dolgoletnega partnerstva kaže tudi v tem,  da smo letos organizirali že 10. podjetniške dneve.

Pogled v prihodnost: zakonodajne spremembe in iskanje kadrov

V prvem predavanju smo prisluhnili vplivu zakonodajnih sprememb na trg delovne sile. Mag. Jurij Snoj in Damjan Mašera iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sta izpostavila spremembe, ki nas čakajo na trgu delovne sile in zadnje zakonodajne spremembe, ki jih je država sprejela z namenom urejanja tega trga. Med drugim sta predstavila nove pristojnosti inšpektorjev za delo. Damjan Mašera je tako med drugim izpostavil, da bodo delovni inšpektorji res dobili pristojnost, da delavcem prepovedo opravljanje dela za delodajalca, če dvakrat v zadnjih dveh mesecih niso dobili izplačanih plač, vendar pa le do trenutka, ko bodo obveznosti izpolnjene. Prav tako je spregovoril o drugi pomembni novosti – da bo lahko inšpektor naložil delodajalcu, da bo zaposlil posameznika, pri katerem bo ugotovil, da zanj opravlja delo z elementi delovnega razmerja, pri čemer bo prav slednje ključno.

V pogovoru o projektu Žensko podjetništvo mag. Mojca Skalar Komljanc iz Spirita sicer ni mogla zagotoviti, da bodo sredstva za nove samozaposlitve žensk s terciarno izobrazbo v prihodnjem letu na voljo, izpostavila pa je, da si prizadevajo, da bi bila. V zadnjem pozivu se je s pomočjo projekta samozaposlilo 350 podjetnic, ki so uspele razviti svojo poslovno idejo, preko izobraževanja pridobile podjetniška znanja ter nato prejela 5.000 evrov subvencije za svoje novoustanovljeno podjetje.

Na trg delovne sile prihajajo mladi!

Ker smo prvi dan 10. Dnevov podjetništva posvetili kadrom in zaposlovanju, smo nanj povabili tudi trenerja mehkih veščin in coacha iz Transformacije Miho Bavca. Izpostavil je, da imajo tudi mladi zaposleni svoje vrednote, vendar so te pogosto drugačne od vrednot starejših generacij. Dodal je, da je njihova navidezna nezanesljivost pri zaposlovanju le posledica njihove prilagoditve spremenjenim družbenim okoliščinam – ker so lahko v minulih letih pričakovali le začasne zaposlitve, so se tudi sami prilagodili tej začasnosti: razmišljanje, da bodo podjetje po enem letu zapustili je posledica tega, da ni več služb za celotno delovno dobo.

pogled v prihodnost

Na okrogli mizi Začenja se lov na glave so se sogovorniki strinjali, ne pogled v prihodnost – lov se je že začel. Da so iskalci talentov že ves čas na preži, je izpostavila Ksenija Štrekelj iz Adecca. Povpraševanja po zaposlenih je na mnogih področjih že več kot ponudbe, iskalci zaposlitve na mnogih področjih že lahko izbirajo med večimi ponudbami, je opozorila tudi Barbara Vrtačnik, direktorica OE Ljubljana Zavoda RS za zaposlovanje. Pomočnica direktorjev in prokuristka v podjetju Data mag. Anita Ličen Žagar pa je izpostavila, da v podjetju že zaposlujejo na zalogo, saj se zavedajo, da ob odhodih zaposlenih ne morejo vrzeli zapolniti čez noč, pomembno pa je tudi mentoriranje in prenos že osvojenih znanj. Gašper Kleč iz Manpowerja pa je pri tem na obeh straneh – delodajalca in zaposlenega – izpostavil še pomembnost izurjenosti v mehkih veščinah.

Pogled v prihodnost: zakonodajne spremembe

Popoldne smo najprej govorili o pričakovanih spremembah pri varovanju osebnih podatkov. Čeprav je slovenska zakonodaja na tem področju še v pripravi, je Bogdana Rejc iz podjetja Data predstavila evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov, ki bo od maja prihodnje leto zavezovala tudi slovenske podjetnike in podjetja. Še pred majem se lahko podjetniki med drugim na spremembe pripravijo na s pregledom že obstoječih privolitev za uporabo osebnih podatkov, pravnik Nikola Georgievski iz podjetja Data pa je opozoril, da bo potrebno zahtevo za spoštovanje uredbe preverjati pogosto tudi od primera do primera, saj sodne prakse na tem področju še ni.

Jure Filip, računovodski, davčni in finančni svetovalec iz podjetja Data je nato predstavil davčne novosti, ki jih lahko podjetniki pričakujejo v naslednjem letu. Med drugim je opozoril na spremembe v zvezi s potnimi stroški in napotitvami na delo v tujino, spremembe pri dohodnini ter pri normirancih. Te bodo sicer veliko manjše od sprva napovedanih, vseeno pa bodo na primer spremembe pri poslovanju povezanih oseb, kjer se bodo mednje pri upoštevanju normiranosti šteli tudi bratje in sestre.

Na koncu smo dočakali tudi predavanje o kriptovalutah. Pravnik Boštjan Koritnik in tehnični urednik revije Pravnik Dean Zagorac sta predstavila tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, kako bo lahko ta tehnologija v prihodnosti nadomestila pravnike in notarje ter posebnosti in nevarnosti sveta kriptovalut. Volatilnost kriptovalut je le ena od njih!

Če ste danes predavanja zamudili, upamo, da ste se prijavili vsaj na drugi dan 10. Dnevov podjetništva!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja