Go to Top

Carinska pošta: Kakšne so dajatve za pošiljke s Kitajske?

Čedalje več ljudi naroča izdelke prek spleta, tudi iz držav izven EU, najpogosteje s Kitajske ali ZDA. Pri tem pa je treba, če gre za večje vrednosti, plačati uvozne dajatve. Kako je torej urejena carinska pošta?

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Kakšna pa je vaša podjetniška ideja? Ste prepričani, da bo uspešna?

Več informacij

Ustanovitev podjetja je na VEM točki Data enostavna, hitra in brezplačna. Dodatno lahko služite tudi ob redni službi. Preden pa se podjetništva lotite zares, preverite vašo poslovno idejo na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Prijava na izobraževanje

Kot pojasnjujejo na Pošti Slovenije, se poštne pošiljke pri uvozu v državo v splošnem delijo na:

 • pošiljke, ki so oproščene predložitve carinskim organom;
 • pošiljke z blagom, kjer se ugotavlja izvor blaga in njegova carinska vrednost (carinska pošta).

Za blago, ki prispe v Slovenijo iz tretjih držav (nečlanic EU), morajo biti ob uvozu opravljene carinske formalnosti. Predpisane carinske uvozne postopke po pooblastilih carine izvaja Pošta Slovenije.

Tovrstne pošiljke so lahko po opravljenem carinskem postopku poslane naprej naslovniku brez obračuna carinskih dajatev. V določenih primerih se obračunajo carinske dajatve, lahko pa so pošiljke celo zasežene, uničene ali vrnjene pošiljatelju.

Informativni izračun plače

Carinska pošta: Nakup prek spleta

Na Pošti Slovenije opozarjajo, da so zagotovila spletnih trgovcev, da so plačani vsi stroški v zvezi s pošiljko, v primeru pošiljk z blagom iz tretjih držav največkrat neresnična.

Za blago, ki ga naročate iz tretjih držav (nečlanic EU), je namreč treba pri prispetju v Slovenijo izvesti predpisane carinske postopke, ki pa niso nujno brezplačni.

V splošnem velja, da so pošiljke v vrednosti do 22 evrov oproščene plačila carinskih dajatev. Če pa kupljeno blago preseže vrednost 22 evrov, bo zanj treba plačati tudi določene uvozne dajatve.

Uvozne dajatve se obračunajo na osnovi carinske vrednosti blaga. Ta pa ne zajema le cene izdelka, temveč tudi stroške pošiljanja/poštnine, prevoza, zavarovanja ipd.

Carinska pošta: Kakšne so dajatve?

Če vaš spletni nakup presega vrednost 22 evrov, bo pošiljka predmet obračuna predvidoma naslednjih uvoznih carinskih dajatev:

carinska pošta

 • od 22 do 150 evrov: uvozni DDV;
 • od 150 evrov: carina + uvozni DDV;
 • nakup trošarinskega blaga (parfumi, tobak in tobačni izdelki, alkohol in alkoholni izdelki): uvozne dajatve + trošarina – ne glede na vrednost.

Carina se obračuna po predpisani stopnji v carinski tarifi od vrednosti blaga, ki je običajno razvidna iz računa.

DDV pa se pri uvozu obračuna od davčne osnove, ki jo predstavlja carinska vrednost blaga skupaj s carino in drugimi dajatvami, ki se plačujejo pri uvozu. DDV se glede na vrsto blaga obračuna po splošni stopnji 22 % oziroma znižani stopnji 9,5 %.

Prijava na izobraževanje

Pošta zaračuna še carinsko posredovanje

Ob prejemu določene pošiljke, ki je carinska pošta, vam Pošta Slovenije zaračuna tudi strošek izvedene storitve carinskega posredovanja. Višina tega stroška je od odvisna storitve oziroma zahtevnosti postopka, ki ga pošta opravi, ter od cene kupljenega blaga.

Najpogosteje je carinska pošta predmet t.i. postopka preverjanja. Pri tem se ugotavlja dejanska vrednost blaga, preverjajo se splošne navedbe vsebine, nepopolne oznake valute, sumljiva vsebina, itd. Postopek se  zaračuna od 5 do 15 evrov. Za pošiljke, ki so carinska pošta, se pogosto zaračuna tudi t.i. obračun dajatve, ki se giba od 7 do 15 evrov.

Pošta vam poleg omenjenega lahko zaračuna številne druge storitve v zvezi s carino. Denimo iskanje naslovnika (4 evre), če pa morajo vašo pošiljko odpreti in pregledati, vas to stane dodatnih 5 evrov. Pazljivi morate biti tudi, če vas pošta pozove k dopolnitvi dokumentov (denimo predložitvi računov). Prvič lahko dopolnjujete brezplačno, vsaka nadaljnja dopolnitev pa stane 3 evre. V primeru, ko gre za trošarinsko blago ali blago večjih vrednosti (nad 150 evri), pa bodo vaši stroški še višji. Plačati boste morali 20 oziroma 22 evrov za t.i. zahtevno carinjenje, saj se izvedejo redni carinski postopki.

Carinska pošta: primer

Ema je s Kitajske naročila žensko jakno, katere cena je bila 31,33 evra. Ker je pošiljka stala več kot 22 evrov, je pošta prejemnici obračunala uvozni DDV po 22 odstotni stopnji, kar je naneslo 6,89 evra.

Poleg tega je Ema morala plačati še poštne storitve, in sicer že omenjeni obračun dajatve. Njegova višina je odvisna od cene kupljenega izdelka. Za nakupe v vrednosti od 31 do 50 evrov obračun dajatve znaša 11 oziroma 9 evrov, če gre za elektronsko poslovanje. Ema je torej poleg 31,33 evrov, kolikor je plačala za jakno, morala odšteti še skoraj 16 evrov za poštne storitve in uvozni DDV.

Ceno poštnih storitev si lahko znižate

Ob prejemu določene pošiljke iz tretje države, vas pošta lahko prosi, da priložite določene dokumente (računi, potrdila), ki so potrebni za izvedbo carinskega postopka. To lahko storite prek spleta. S tem pospešite izvedbo carinskih postopkov in si hkrati znižate ceno storitev carinskega posredovanja.

Komentarjev (2)

 • marija magdič 22. Januarja 2018 - 15:57 Odgovori

  Zanima me izračun carinskih dajatev za izdelek(strojček za hladno stiskanje olja)iz Kitajske v višini 303 US$ oz. 246,32 EUR,ter način postopka preko spleta . Hvala

  • Manca Borko Grimšič 24. Januarja 2018 - 9:17 Odgovori

   Pozdravljeni, vabimo vas, da nam pišete na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za računovodsko svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja