Go to Top

Oddaja zahtevka za refundacijo boleznine z oktobrom tudi preko e-Vem

Oddaja zahtevka za refundacijo boleznine se bo z oktobrom oddajala tudi elektronsko preko portala e-VEM.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Ste novi v podjetništvu? Poznate vse svoje obveznosti in dolžnosti? Kaj morate oddajati, kaj dokazovati, kdaj in na kakšen način ter komu? Vse vam razjasnimo na Abecedi poslovanja!

Več informacij

S 1. oktobrom 2016 se bodo po predlogu Ministrstva za javno upravo (MJU) zahtevki za refundacijo nadomestila plače lahko vlagali tudi prek sistema e-VEM. Na točkah VEM se tako zahtevki ne bodo vlagali; tam pa bodo uporabnik sicer lahko uredili pooblastilo za vlaganje zahtevkov prek portala e-VEM. Pooblastilo bodo lahko neposredno v sistem e-VEM vložili tudi zastopnik poslovnega subjekta, če imajo digitalno potrdilo.

Prijava na izobraževanje

Za samozaposlene “na bolniški” to ne velja

Oddaja zahtevka za refundacijo bolezninePrek e-VEM bo zaenkrat omogočeno le vlaganje refundacijskih zahtevkov, torej zahtevkov za izplačilo nadomestila za zaposlene pri delodajalcu, ne pa tudi za samostojne zavezance same.

Samostojni podjetnik bo tako lahko vložil refundacijski zahtevek le za svoje zaposlene delavce, če pa je bil sam v »bolniškem staležu«, pa bo moral na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) oddati bolniški list, ki ga na hrbtni strani izpolni Finančna uprava RS (Furs), pojasnjujejo na e-VEM.

Samostojni podjetniki zase oddaje zahtevka za refundacijo boleznine ne bodo morali oddati elektronsko.

Klikni in deli

Refundacijski zahtevki se bodo lahko vlagali preko sistema e-VEM z neposrednim vnosom podatkov v elektronski obrazec na spletnem portalu e-VEM oziroma preko spletnega vmesnika, ki omogoča prenos podatkov iz uporabnikovega sistema plač na Zahtevek za refundacijo in njegovo pošiljanje preko e-VEM na ZZZS, pišejo na E-VEM.

Prijava na izobraževanje

Elektronsko vlaganje zahtevkov ni nujno, je prostovoljno

Elektronsko vlaganje zahtevkov preko e-VEM bo prostovoljno, torej bo le ena izmed možnosti. Vlagatelji zahtevkov bodo tako lahko izbirali, če bodo uporabljali  e-VEM oziroma če bodo zahtevke še naprej vlagali v fizični obliki po pošti na ZZZS.

Veste, katerim zavarovancem pripada nadomestilo plače med začasno zadržanostjo od dela iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja?

Več informacij si lahko preberete tukaj.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja