Go to Top

Dohodnina – uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane

Vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane morajo vložiti zavezanci, ki med letom pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka, niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. Rok za vložitev se izteče 5. 2., zavezanci pa bodo lahko vzdrževane družinske člane naknadno uveljavljali tudi po prejemu informativnega izračuna dohodnine z ugovorom na izračun.

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave izpolnijo tudi tisti zavezanci, ki želijo spremeniti čas vzdrževanja za posameznega zavezanca npr. če se spremeni dohodek ali drugi pogoji enega od staršev oziroma skrbnikov. Vloga za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane je dostopna tukaj.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Ali veste, kakšne pristojnosti imajo inšpektorji in kaj lahko pričakujete ob inšpekcijskem nadzoru? Na seminarju vas seznanimo z zakonodajnimi osnovami in z vami delimo izkušnje iz prakse.

Več informacij

Kdo je lahko vzdrževani družinski član?

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Po podatkih Finančne uprave RS za vzdrževanega družinskega člana lahko velja oseba, ki:

  • ima v Sloveniji prijavljeno prebivališče,
  • je državljan/državljanka Republike Slovenije ali
  • je državljan države članice Evropske Unije ali
  • je rezident države, s katero ima Slovenija sklenjeno mednarodno pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka, ki omogoča izmenjavo informacij zaradi izvajanja domače zakonodaje.

Izračun dohodnine – olajšava za otroke

Otroci – uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane

Uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske članeHkrati pa se za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane samodejno upoštevajo otroci do 18. leta starosti. Za ostale vzdrževane družinske člane morajo zavezanci izpolnjevati pogoje in obenem ob izpolnitvi vloge za uveljavljanje olajšave priložiti še posebna dokazila.

V spodnji tabeli so prikazane osebe oziroma otroci, ki jih lahko zavezanci uveljavljajo kot vzdrževane družinske člane. Mednje so vključeni:

  • lastni otrok, posvojenec, pastorek oziroma otrok zunajzakonskega partnerja,
  • vnuk, če ima zavezane pravico do posebne olajšave za enega od njegovih staršev ali, če vnuk nima staršev ali, če zavezanec skrbi zanj na podlagi sodbe sodišča,
  • druga oseba, če zavezanec skrbi zanj na podlagi sodbe sodišča.
Vzdrževani družinski člani Olajšava se prizna, če:
Otrok do 18. leta starosti(Se samodejno upošteva kot vzdrževani družinski član.)
Otrok od 18. do 26. leta starostiNeprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji in ni zaposlen ter ne opravlja dejavnosti in nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega družinskega člana.
Otrok, starejši od 26 let Izpolnjuje zgornji pogoj in se vpiše na študij do 26. leta starosti, in to največ za šest let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ za štiri leta od dneva vpisa na podiplomski študij.
Otrok, starejši od 18 letSe upošteva tista oseba, ki se ne izobražuje in je za delo sposobna, če je prijavljena pri službi za zaposlovanje in živi s starši oziroma posvojitelji v skupnem gospodinjstvu, kadar nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega družinskega člana.
Otrok, ki potrebuje posebno nego in varstvo Se upošteva tista oseba, ki ima pravico do dodatkov za nego otroka v skladu z Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
Olajšava se zavezancu ne prizna v primeru, da ima otrok zaradi zdravljenja, usposabljanja, vzgoje ali šolanja v zavodu, brezplačno oskrbo, razen če dokaže, da tudi v tem času materialno skrbi za otroka.
Otrok vseh starostiSe upošteva oseba, ki je v skladu s Predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, nezmožna opravljati delo.

izobraževanje

Z malo truda lahko svoje enostavno knjigovodstvo vodite tudi sami. Na delavnici vas bomo naučili, kdaj in o čem morate ob svojem poslovanju obveščati državo, katere knjige morate voditi in vam na praktičnih primerih pokazali, kako morate vanje vnašati poslovne dogodke.

Več informacij

Ostale osebe – uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane

Uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane ni namenjeno samo otrokom. V spodnji tabeli si lahko ogledate, katere osebe lahko se še uveljavlja kot vzdrževane družinske člane in katere mora davčni organ upoštevati pri sestavi informativnega izračuna dohodnine.

Vzdrževani družinski članOlajšava se prizna, če:
Zakonec ali zunajzakonski partnerSe upošteva oseba, ki ni zaposlena in ne opravlja dejavnosti, če nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana.
Za zakonca velja oseba, ki živi z zavezancem v zakonski zvezi. Velja tudi oseba, ki je zunajzakonski partner, če živi z zavezancem najmanj eno leto v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerij v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo.
Razvezani zakonec zavezancaMu je s sodbo oziroma dogovorom, sklenjenim po Predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerij, priznana pravica do preživnine, ki jo plačuje zavezanec.
Starši oziroma posvojitelji zavezancaNimajo lastnih dohodkov za preživljaje ali so ti manjši od višine za osebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana in živijo z zavezancem v skupnem gospodinjstvu ali so v institucionalnem varstvu v socialnovarstvenem zavodu in zavezanec krije stroške teh storitev.
Pod enakimi pogoji se olajšava upošteva tudi staršem oziroma posvojitelji zavezančevega zakonca, če zakonec ni zavezancev za dohodnino.
Drug član kmetijskega gospodinjstvaSe upošteva oseba, ki pri zavezancu, katerega je pretežni del dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, sodeluje pri doseganju dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, če nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana in pod pogojem, da njegov otrok, zakonec, starši ali posvojitelji zanj ne uveljavljajo posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana. Tedaj kot vzdrževani družinski član zavezanca velja tudi otrok kmečkega gospodinjstva.

Kdo uveljavlja olajšavo v primeru razveze zavezancev?

Po podatkih Fursa se olajšavo za otroka najbolj splača uveljavljati staršu, ki ima večjo plačo. Če otrok izpolnjuje pogoje za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko olajšavo za vzdrževane družinske člane uveljavljata oba starša. V tem primeru si starša razdelita čas uveljavljanja tako, da njuna vsota ne preseže 12 mesecev.

Ali ste vedeli? Uveljavljanje olajšave za otroke se bolj splača staršu z večjo plačo.

Klikni in deli

Če se zavezanca oziroma starša, ki uveljavljata posebno olajšavo, ne moreta dogovoriti, kdo bo uveljavljal olajšavo za istega vzdrževanega člana, bo Furs vsakemu upošteval sorazmerni del oziroma polovico olajšave.

V prispevku Dohodnina – olajšava za otroke za leto 2015 si lahko preberete, koliko znaša posebna letna olajšava v letu 2015 v posameznem primeru.

Komentarjev (49)

  • Lucija Lozar 18. Januarja 2017 - 12:58 Odgovori

    Kvaliteno, strokovno, razumljivo predstavljena stran. Hvala vam, ki se trudite za to.
    Lep pozdrav.
    Lucija L.

  • Gabi 25. Januarja 2017 - 16:05 Odgovori

    Lp
    Mene pa zanima tole.Ko uveljavljam štipendijo za mojega otroka ne za partnerjevega(enega otroka mama skupaj ampak nismo na istem naslovu)upoštevajo tudi njegov dohodek a v dohodnino pa ne more uveljavljati ne mene in ne mojega otroka.kako je to mogoče

  • Fk 25. Januarja 2017 - 20:25 Odgovori

    Mene pa zanima,ali moram v obrazcu za inf.izracun vnesti v okence otroka kot posebno olajšavo,ceprav sem imela otroka ze ned letom pri placi v olajsavi.ker drugace dobim seveda drugacen izracun.

    • Monika Kern 26. Januarja 2017 - 9:13 Odgovori

      Spoštovani,

      pojasnjujemo, da morate v obrazcu za informativni izračun vnesti otroka kot posebno olajšavo. LP, Data d. o. o.
      Glede na vaš primer vam lahko pripravimo konkreten izračun, ki ga pripravi naš davčni strokovnjak. Cena 60-minutnega svetovanja je 120 evrov + DDV. V kolikor se boste za to odločili, nas lahko kontaktirate na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Dimitrije J. 26. Januarja 2017 - 15:12 Odgovori

    Mene zanima, ali lahko med vzdrževane družinske člane prijavim tudi ženo, ker je lani prejemala izredno nizke prejemke iz naslova nadomestila za porodniško odsotnost? Koliko je meja prihodkov družinskega člana, da se kljub tem prihodkom šteje za vzdrževanega?

    • Monika Kern 26. Januarja 2017 - 15:27 Odgovori

      Spoštovani, glede na vaš konkreten primer vam lahko ponudimo uro strokovno-davčnega svetovanja, ki znaša 120 evrov + DDV za 60 minut. V kolikor se odločite, nas lahko pokličete na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Valentina Vidmar 31. Januarja 2017 - 18:07 Odgovori

    Pozdravljeni,

    Imam vprašanje glede olajšave za mojega otroka.
    Moj bivši partner je v lanskem letu zaslužil premalo, da bi lahko otroka uveljavljal pri sebi, plačuje pa preživnino.
    Zanima me, če lahko jaz uveljaljam razliko do celotnega povračila dohodnine in kam to napišem na obrazec oz. vlogo?

    lp Val

    • Monika Kern 1. Februarja 2017 - 10:13 Odgovori

      Spoštovani,

      glede na vaše konkretno vprašanje glede uveljavljanja olajšave vam pri izračunu lahko pomagajo naši davčni strokovnjaki. Če se boste odločili za strokovno-davčno svetovanje, nas lahko pokličete na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si. in poslali vam bomo ponudbo. Prijeten dan, Data d. o. o.

  • Alenka Šinkovec 3. Februarja 2017 - 23:07 Odgovori

    Pozdravljeni!
    Zanima me, kateri je zadnji dan za oddajo vloge – 5. ali 6. februar? Ponekod piše 5.2, drugod pa 6.2? Ali torej lahko v ponedeljek, 6.2.2017 še oddam vlogo za uveljavljanje olajšave? Hvala za odgovor. Lp
    Alenka Šinkovec

    • Monika Kern 6. Februarja 2017 - 8:36 Odgovori

      Spoštovani, vsako leto je datum za oddajo okoli 5. februarja – za letos to velja, da je rok danes, 6. februar 2017. Če vloge ne oddate pravočasno, lahko olajšavo uveljavljate tudi kot ugovor na informativni izračun dohodnine. Članek, pod katerega ste komentirali, velja za lansko leto (za dohodnino 2015), tole pa je članek za tekoče leto: https://data.si/blog/2016/12/15/dohodnina-olajsava-za-otroke-za-leto-2016/. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Suzana golež 6. Februarja 2017 - 11:38 Odgovori

    Pozdravljeni . mene pa zamima če pošlješ po navadni pošti vlogo za družinske člane. Če se dobi pravi čas ke jaz sem jo poslala v soboto. Lp hvala

    • Monika Kern 6. Februarja 2017 - 12:26 Odgovori

      Spoštovani, predlagamo, da se o pošiljki pozanimate na Finančni upravi RS. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Milan 30. Marca 2017 - 9:28 Odgovori

    Spoštovani,
    zanima me, ali se lahko med vzdržavane člane šteje tudi otrok do dopolnjenega 18. leta, ki je tujec, državljan tretje države in v Republiki Sloveniji nima izdanega dovoljenja za prebivanje in prijavljenega prebivališča?
    Hvala in lepo pozdravljeni,

    Milan

  • Katja Košir 4. Aprila 2017 - 11:13 Odgovori

    Pozdravljeni!

    Sina bi rada prijavila kot vzdževanega družinskega člana med letom, torej za leto 2017. Rojen je bil 14.3.2017. Katero tabelo moram potemtakem izpolniti na vlogi (VLOGA za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto..) ? Ali moram uporabiti kakšen dru obrazec?

    Hvala in lp,
    Katja

    • Dominika Ahačič 5. Aprila 2017 - 9:03 Odgovori

      Spoštovani,
      sklepamo, da ste zaposleni, zato se za uveljavljanje olajšave med letom obrnite na svojega delodajalca. Sicer pa vam lahko ponudimo naše davčno svetovanje. V kolikor se odločite zanj, za rezervacijo termina pokličite na 01 600 1530 ali pišete na data@data.si. Lep pozdrav, Data d. o . o.

  • Maja novak 9. Junija 2017 - 21:59 Odgovori

    Pozdravljeni, z mozem imava 1 otroka (2leti). Uveljavljal ga je mož. Zanima naju zakaj je olajšava za otroka upoštevana samo od februarja 2016-december 2016 in ne tudi januarja?
    Hvala že vnaprej,m

    • Dominika Ahačič 12. Junija 2017 - 10:44 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vprašanje. Za vaš konkreten primer vam lahko ponudimo svetovanje pri našem davčnem strokovnjaku. V kolikor se odločite za to, nas za pripravo ponudbe lahko pokličete na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si.

      Lep pozdrav, DATA d. o. o.

  • Gregor 10. Junija 2017 - 15:47 Odgovori

    Pozdravljeni.

    Žena je bila v letu 2016 8 mesecev brezposelna brez dohodkov. Nato je v 4 mesecih bila zaposlena in imela dohodke okrog 3.000€. Ali jo lahko uveljavljam kot vzdrževanega družinskega člana?

    Hvala

    • Dominika Ahačič 12. Junija 2017 - 10:44 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vprašanje. Za vaš konkreten primer vam lahko ponudimo svetovanje pri našem davčnem strokovnjaku. V kolikor se odločite za to, nas za pripravo ponudbe lahko pokličete na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si.

      Lep pozdrav, DATA d. o. o.

  • Irena Snedic 3. oktobra 2017 - 7:31 Odgovori

    Spoštovani
    Imam hčer staro 24let. Potekel ji je absolvent in je trenutno brez statusa in zavarovanja. Ali jo lahko prijavim kot vzdrževanega družinskega člana?
    Hvala za odgovor.

    • Manca Borko Grimšič 5. oktobra 2017 - 15:07 Odgovori

      Pozdravljeni!
      Da bi jo lahko prijavili kot vzdrževanega družinskega člana, bi se hči morala šolati. Brez potrdila o šolanju prijava otroka kot vzdrževanega družinskega člana, ki je starejši od 18. let, ni mogoče. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Vesna 21. Novembra 2017 - 8:38 Odgovori

    Pozdravljeni! Zanima me naslednje. Med letom oče pri plači uveljavlja kot olajšavo dijaka. Ta med letom opravlja dela preko študentskega servisa. Ker se je ugotovilo, da bo zaslužek dijaka tako visok, da bo potreboval olajšavo me zanima, kako je mogoče le to izkoristiti glede na to, da ga je že oče med letom imel v olajšavi? Hvala za odgovor. Vesna

  • BRANIMIR ANDELIC 28. Novembra 2017 - 14:22 Odgovori

    Hcerka je redni student na dunajski Ekonomski univerzi. Placamo namestitev v
    studentskem domu in dodatna izobrazevanja v Milanu in St. Peterburgu. Ali lahko te stroske DURS uposteva kot davcno priznane stroske (odhodke) pri odmerjanju moje dohodnine?

    • Manca Borko Grimšič 28. Novembra 2017 - 16:13 Odgovori

      Pozdralvjeni, žal, stroškov študija svoje hčere ne moretete uveljavljati kot davčno olajšavo pri odmeri vaše dohodnine. Če potrebujete dodatne informacije od naših računovodij v zvezi z dohodnino, nam pišite za ponudbo za svetovanje na data@data.si. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Jani 28. Decembra 2017 - 17:38 Odgovori

    Moja žena je letos odprla svoj s.p., vendar so bili njeni dohodki v tem letu manjši od mesečnih stroškov za PIZ. Torej ni imela nobnih sredstv za preživljanje, saj sem s svojimi sredstvi poleg njenih obveznosti delno kril tudi osnovne stroške s.p. Zanima me ali jo bom v prihodnjem letu lahko uveljavljal kot vzdrževanega družinskega člana?

    • Manca Borko Grimšič 4. Januarja 2018 - 9:29 Odgovori

      Pozdravljeni,

      poslali vam bomo elektronsko sporočilo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Ksenija Zadravec 4. Januarja 2018 - 9:15 Odgovori

    Pozdravljeni! Mene pa zanima, ker sem brezposelna ali me lahko moz uveljavlja kot vzdrzevanega druzinskega clana kljub temu, da nisem prijavljena na zavod za zaposlovanje? Hvala za odgovor. Ksenija

    • Manca Borko Grimšič 5. Januarja 2018 - 16:24 Odgovori

      Pozdravljeni, odgovorili smo vam v vašo elektronsko pošto. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Mateja Lepej 16. Januarja 2018 - 13:50 Odgovori

    Pozdravljeni,

    ali me lahko partner uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana, če prejemam otroški dodatek, ki je višji od 202,08€? Se otroški dodatek šteje kot osebni prihodek?

    • Manca Borko Grimšič 29. Januarja 2018 - 13:16 Odgovori

      Pozdravljeni, ali vas partner lahko uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana, je odvisno od vaših skupnih prihodkov. Več o tem si lahko preberete v prispevku Kdo je lahko vzdrževani družinski član?. Otroški dodatek je po Zakonu o dohodnini oproščen plačila dohodnine in se po tem zakonu ne šteje v dohodke. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Marija Žigon 16. Januarja 2018 - 15:51 Odgovori

    Sem samozaposlena, vendar mi je v letu 2017 plačevala prispevke hči, ker sem zaradi bolezni in nege naše babice zaslužila premalo, da bi jih lahko sama. Moji dohodki v letu 2017 znašajo manj kot 500 evrov. Hči mi je poleg plačevanja prispevkov krila tudi preživljanje. Ali me lahko uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana za leto 2017 ali za 2018?

    • Dominika Ahačič 18. Aprila 2018 - 8:15 Odgovori

      Pozdravljeni, odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Duška Težak 16. Januarja 2018 - 16:51 Odgovori

    Pozdravljeni!
    Mene pa zanima koliki je zdaj cenzus za uveljavljanje olajšav zakonskega partnerja, ki prejema 220€ slovenske pokojnine in 60€ bosanske. Vsako leto ga prijavljam za olajšave in ga ne upoštevajo, čeprav je vsem na tem svetu jasno da danes nobeden ne more preživeti s 280€ na mesec. Hvala za odgovor.

  • Maja Ličof 20. Januarja 2018 - 14:27 Odgovori

    Pozdravljeni.
    Zanima me če me partner lahko uveljavi kot vzdrževanega člana glede na to da sem od maja 2017 na porodniški; prejemam socialni starševski dodatek in otroški dodatek v skupni vrednosti 320 evrov.

    • Manca Borko Grimšič 22. Januarja 2018 - 9:00 Odgovori

      Pozdravljeni, ali vas lahko partner uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana je odvisno od vaših prihodkov. Več o tem si preberite v prispevku Kdo je lahko vzdrževani družinski član? Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Manca Novak 25. Januarja 2018 - 16:14 Odgovori

    Pozdravljeni.
    Zanima me ali lahko mož, s katerim sva v postopku ločitve in, ki za otroke ne plačuje preživnine, uveljavlja otroke kot vzdrževane člane?

    • Manca Borko Grimšič 2. Februarja 2018 - 11:11 Odgovori

      Pozdravljeni! Več o uveljavljanju olajšave za otroke pri ločenih starših si lahko preberete v prispevku Olajšava za vzdrževane družinske člane 2017 pri ločenih starših. Glede na specifičnost situacije pa vam bodo morda najbolj natančno odgovorili na Finančni upravi RS. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • jurij lovšin 29. Januarja 2018 - 10:29 Odgovori

    Zanima me, ali je plačani davek (mesečni med letom + dohodnina) bolj ugoden v primeru, da imaš olajšavo otrok prijavljeno od začetka leta ali pa jo prijaviš šele ob koncu leta? Hvala in lep pozdrav, Jure.

  • Maša Šenica 1. Februarja 2018 - 16:55 Odgovori

    Zdravo!
    Rabim vaše mnenje; če uveljavljam svojega otroka (starost 2 leti) pri olajšavi družinskega člana mi je izračun enak kot če olajšave ne uveljavljam. Moji dohodki so pod povprečjem… Hvala za odgovor!

    • Manca Borko Grimšič 2. Februarja 2018 - 11:41 Odgovori

      Pozdravljeni, kakšen bo izračun po uveljavljanju olajšave je odvisno tudi od višine dohodkov, saj lahko olajšavo uveljavljate le, ko bi sicer morali plačati dohodnino. Poskusite jo lahko vi ali drug starš uveljavljati v vsakem primeru. Če potrebujete dodatne informacije nam lahko za plačljivo svetovanje pišete na data@data.si. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • jasmina hrnčič 5. Februarja 2018 - 11:04 Odgovori

    Pozdravljeni!

    Zanima me,kaj se zgodi v primeru,ko ne oddaš nobene prošnje’za vzd. druž. člana? Sin je študent in dela preko ŠS. Preživlja se sam in plačuje dohodnino.

    Hvala!

    • Manca Borko Grimšič 5. Februarja 2018 - 15:23 Odgovori

      Pozdravljeni, potem se vam ta olajšava ne prizna (nimate nobenih posledic). Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Katja Kastelic 7. Junija 2018 - 23:06 Odgovori

    Pozdravljeni,

    vzdrževan družinski član je lahko otrok od 18 do 26 leta, ki se izobražuje neprekinjeno ali prekinjeno do enega leta. Torej za to velja, da je vpisan v izobraževanje ter ima s tem status študenta ali status dijaka. Poleg tega le ta otrok ne sme biti zaposlen.

    Zanima me, kako se šteje uveljavljanje vzdrževanega družinskega člana, ki je bil 11 mesecev leta 2017 študent oz. dijak, zadnji mesec v letu pa se je zaposlil. S tem ko se je zaposlil je bil preko službe tudi odjavljen in ni bil več vzdrževan družinski član.

    Hvala za pojasnilo in lep pozdrav.

    • Data, d.o.o. 19. Junija 2018 - 11:35 Odgovori

      Spoštovani, pravica do olajšave se prizna za 11 mesecev v letu 2017. Predlagamo, da se za ustrezno pojasnilo obrnete na FURS. Lep pozdrav, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja