Go to Top

13. plača in višji regres: Ju res lahko pričakujemo?

13. plača in višji regres? Verjetno se ju nihče ne bi branil. Ker ustrezno nagrajevanje zaposlenih lahko vodi do uspešnega poslovanja, na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) predlagajo davčne spremembe, ki naj bi podjetjem omogočile, da bi v času gospodarske rasti bolje nagrajevala zaposlene.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Bi tudi vi svoje hobije spremenili v posel? Vse informacije o tem, kako to storiti, lahko dobite na brezplačnem izobraževanju.

Več informacij

Bi tudi vi svoje hobije spremenili v posel? Vse informacije o tem, kako to storiti, lahko dobite na brezplačnem izobraževanju.

Ste si plačo že izračunali s pomočjo našega kalkulatorja? 

Informativni izračun plače

Če s svojo plačo niste zadovoljni, lahko razmislite o možnostih za dodaten zaslužek ob redni službi. Veliko koristnih informacij o tem pa lahko pridobite tudi na našem brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Predlog GZS: 13. plača in višji regres

Regres je znesek, ki so ga delodajalci, skladno z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1), dolžni plačati zaposlenim. Pripada vsem delavcem, ki imajo pravico do letnega dopusta. V letošnjem letu znaša najmanj 804,96 evra bruto. Podjetniki, če za svoje zaposlene še niste pripravili izračuna regresa, morate to storiti v naslednjih dneh. Konec meseca se namreč izteče skrajni rok za njegovo izplačilo.

Kot so v predlogu davčnih sprememb obrazložili na GZS, regres, ki ga prejmejo zaposleni v Sloveniji, trenutno ni obremenjen s prispevki do višine 70 odstotkov povprečne plače. Nagrada za poslovno uspešnost oziroma 13. plača pa je zdaj v celoti obremenjena s prispevki. Ne pa tudi z dohodnino, če je izplačana le do 70 odstotkov vrednosti povprečne plače.

GZS predlaga, da regres ne bi bil obremenjen s prispevki do višine 100 odstotkov vrednosti povprečne plače. Kot so pojasnili, zelo malo družb izplačuje višji regres, zato bi dvig praga podjetjem omogočil, da v primeru dobre finančne kondicije zaposlenim izplačajo višji regres.

13. plača

Predlagajo tudi razbremenitev celotnega plačila dohodnine do 100 odstotkov višine povprečne plače pri nagradi za poslovno uspešnost. Ali odpravo prispevkov od nagrade za poslovno uspešnost v višini do 100 odstotkov vrednosti povprečne plače. To naj bi spodbudilo delodajalce, da bi pogosteje nagrajevali zaposlene, pa naj bo to z nagrado za poslovno uspešnost (13. plača) ali višjim regresom.

Omenjeni predlog, ki ga je GZS poslala finančnemu ministrstvu, podpira tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Prijava na izobraževanje

Če sta 13. plača in višji regres še daleč od vašega transakcijskega računa, pa si dodaten zaslužek lahko dokaj hitro zagotovite z dodatnim delom ob službi. Ali pa se celo odločite za samozaposlitevUstanovitev podjetja na VEM točki Data je namreč hitra in brezplačna – tudi če izberete popoldanski s.p..

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja