Go to Top

Nadomestilo plače prostovoljnim gasilcem med intervencijo – kdo krije stroške odsotnosti delavca?

Nadomestilo plače prostovoljnim gasilcem za čas odsotnosti z dela oz. pravice do odsotnosti z dela v primeru »prostovoljnega gasilstva« je urejeno v Zakonu o gasilstvu (ZGas). Ta določa, da prostovoljnemu gasilcu v času intervencije pripada nadomestilo plače. Potrebujete pomoč oz. nasvet glede obračuna take odsotnosti? Obrnite se na naše svetovalce. Kontaktirajte nas na telefon 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Nadomestilo plače prostovoljnim gasilcem med intervencijo – zakonska podlaga

Pravica delavca do nadomestila plače za čas opravičene odsotnosti z dela je določena v 137. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). V tem členu je določena tako pravica do nadomestila plače za čas odsotnosti kot tudi pravica do izplača nadomestila plače. Pravica do nadomestila plače prostovoljnim gasilcem pa je bolj natančno opredeljena v zakonu o gasilstvu (ZGas) v 25. členu.

Izračun plače

Nadomestilo plače prostovoljnim gasilcem  – kdo ga izplača?

Nadomestilo plače prostovoljnim gasilcem v primeru intervencije izplača delodajalec ampak v breme občine. Kar pomeni, da delodajalec za čas opravičene odsotnosti zaradi intervencije, v kateri je udeležen prostovoljni gasilec, obračuna nadomestilo plače na redni mesečni plačilni listi in tudi vse obvezne dajatve. Neto znesek nadomestila plače tudi izplača delavcu. Naknadno pa delodajalec, zahteva povračilo nadomestila plače od občine.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

davčno svetovanje

Pogodba o zaposlitvi

Nadomestilo plače prostovoljnim gasilcem  – višina nadomestila?

Višino nadomestila plače določa ločena Uredba o nadomestilu plače in povračilih stroškov med opravljanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči. V 11. odstavku 2. člena Uredbe je določeno, da osebi, ki je v delovnem razmerju, pripada nadomestilo plače v višini plače, ki bi jo prejel, če bi delal. V primeru, da je znesek takšnega nadomestila nižji od zneska nadomestila, ki pripada prostovoljnemu gasilcu, ki nima dohodka in ki se odmeri od povprečne plače v Republiki Sloveniji, določene za čas, v katerem poteka intervencija, pripada prostovoljnemu gasilcu, ki ima sklenjeno delovno razmerje, tudi razlika do tega zneska, ki se ravno tako izplača v breme občine.

 Interni akti podjetja

Nadomestilo plače prostovoljnim gasilcem  – način izplačila nadomestila?

Uredba v 11. členu določa način izplačila nadomestila, pravila glede obračuna obveznih dajatev in izplačilo neto zneska delavcu. V uredbi je določeno, da za osebe v delovnem razmerju, nadomestilo plače izplača neposredno delodajalec. Uredba posebna pravila glede zahtevka za povračilo plače določa tudi za primere, ko bi prostovoljni gasilec zaradi udeležbe na intervenciji zbolel ali se poškodoval. Za te primere so urejena ločena pravila glede nadomestila plače v členih 11. a in 12. omenjene Uredbe.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja