Go to Top

Razlike med s.p. in d.o.o. – veste kakšne so?

Razlike med s.p. in d.o.o. je smiselno poznati pred samo ustanovitvijo podjetja. V čem se razlikujeta ti dve najpogostejši obliki poslovanja podjetnikov. Želite registrirati podjetje? Opravite to pri nas na Data točki. Povsem brezplačno. Za rezervacijo termina registracije nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pišete na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Razlike med s.p. in d.o.o. – za ustanovitev s.p. ni ustanovitvenega kapitala, za d.o.o. je potreben

Ko se posameznik odloča za ustanovitev podjetja, igra vlogo tudi podatek o ustanovitvenem kapitalu. Za registracijo s.p. ustanovitveni kapital namreč ni potreben. Drugače je za ustanovitev d.o.o. Družbenik(i) mora(jo) namreč pripraviti ustanovitveni kapital (najmanj) v vrednosti 7500 evrov. Razlike med s.p. in d.o.o. so tudi v pravno-formalni obliki. S.p. je namreč fizična oseba, ki opravlja dejavnost. Na drugi strani je d.o.o. pravna oseba.

Izračun plače

Razlike med s.p. in d.o.o. – kako je z obdavčitvijo?

Ko iščemo razlike med s.p. in d.o.o., so razlike tudi pri obdavčitvi. Kaj velja za obdavčitev s.p? S.p. ima izbiro ali bo normiranec s.p. ali pa bo šlo za obdavčitev z uveljavljanjem dejanskih stroškov. V tem primeru je s.p. obdavčen po dohodninski lestvici. Za obdavčitev d.o.o. pa velja, da je praviloma izračunana iz dobička podjetja – po stopnji 19%. Toliko namreč znaša davek od dohodkov pravnih oseb. Obstaja pa tudi možnost normiranega d.o.o.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Prispevki za s.p. za 2024

Razlike med s.p. in d.o.o. – kako je z odgovornostjo?

Ena od bolj pomembnih razlik med s.p. in d.o.o. je v odgovornosti. Načeloma namreč velja, da je odgovornost s.p. osebna. To pomeni, da za obveznosti odgovarja z vsem svojim premoženjem. Družbeniki pri d.o.o. pa praviloma odgovarjajo le do višine svojega vložka. To pomeni, da načeloma ne odgovarjajo s svojim osebnim premoženjem.

Prispevki za popoldanski s.p. za 2024

Razlike med s.p. in d.o.o. – kakšne so še razlike med s.p. in d.o.o.?

Poglejmo še nekatere razlike med s.p. in d.o.o.

S.p. d.o.o.
Vodenje poslovnih knjig Normirani odhodki; enostavno ali dvostavno knjigovodstvo Normirani odhodki ali dvostavno knjigovodstvo
Denar na poslovnem računu Prosto razpolaga z denarjem Omejena razpoložljivost z denarjem
Plača Nima plače (dobiček je plača); plača zato ni strošek Ima plačo in si jo nakazuje (plača je strošek)

Vas zanimajo še kakšne dodatne informacije o razlikah med s.p. in d.o.o.? Na voljo so naši podjetniški svetovalci! Dosegljivi so na  01/600-1530 ali na data@data.si. Na prej omenjena kontakta nas lahko kontaktirate tudi za termin registracije podjetja (s.p. ali d.o.o.)! Na naši DATA točki lahko namreč brezplačno ustanovite podjetje!

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja