Go to Top

Znesek premije za prostovoljno pokojninsko zavarovanje za brezposelne nižji!

Ko je v začetku leta stopil v veljavo nov Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) je med številnimi spremembami prinesel tudi dvig premije za prostovoljno pokojninsko zavarovanje za 300 odstotkov (o tem smo v naših novicah že pisali). Navedena sprememba je med prebivalci Slovenije sprožila plaz ogorčenja.
Znesek premije za prostovoljno pokojninsko zavarovanje za brezposelne nižji!
Zlasti so bile prizadete brezposelne osebe, prijavljene na zavodu za zaposlovanje. Zato je minister za delo, družino in socialne zadeve g. Vizjak, že kmalu po sprejetju ZPIZ-2 napovedal spremembo zakona in pravzaprav postopno dvigovanje premije za prostovoljno pokojninsko zavarovanje.

Minister je svojo obljubo držal in vlada je na svoji seji v sredo, 13. marca sprejela predlog spremembe ZPIZ-2A, ki se nanaša na plačevanje prostovoljnega pokojninskega zavarovanja za brezposelne osebe. Bistvo spremembe zakona je, da bo v letu 2013 najnižja osnova za plačilo prispevkov za brezposelne osebe znašala 16 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec, kar pomeni 59,41 evrov. V letu 2014 bo znašala 20 odstotkov, kar okvirno pomeni 74,27 evrov, nato pa se bo od leta 2015 do leta 2018 znesek vsako leto zvišal za deset odstotkov, dokler ne bo dosegel zneska 60 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec.

Zavarovanci, ki so na podlagi ZPIZ-2 za obdobja od 1. januarja 2013 plačali previsok prispevek, imajo po spremembi zakona, pravico do vračila preveč plačanega prispevka, ki ga bodo prejeli po uradni dolžnosti v roku 90 dni od uveljavitve tega zakona.

Od uveljavitve ZPIZ-2 in povečanja zneska za plačevanje prostovoljnega pokojninskega zavarovanja, se je iz tega zavarovanja odjavilo več tisoč oseb. Za vse, ki bi se zaradi spremembe premije ponovno vključili v prostovoljno pokojninsko zavarovanje, predlog zakona predvideva, da v kolikor se bodo ponovno vključili v zavarovanje v 30 dneh od uveljavitve zakona, bodo morali v 60 tih dneh od uveljavitve zakona plačati prispevke za zavarovanje od 1.1.2013 do ponovne vključitve v zavarovanje.

Pripravila: Bogdana Rejc, Data d.o.o.

Vir: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja