Go to Top

Zmanjšanje stroškov dela že v 2017?

Ministrstvo za finance (MF) želi zmanjšanje stroškov dela z davčnim prestrukturiranjem izpeljati še letos. Ključni ostajata spremembi dohodninske lestvice ter razbremenitve dela plače za nagrajevanje zaposlenih pri doseganju poslovne uspešnosti.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Kako dobro poznate osnove poslovanja?

Več informacij

Sprememba dohodninske lestvice in nagrajevanje zaposlenih

Na strani davčne razbremenitve dela napovedujejo spremembe dohodninske lestvice ter razbremenitve dela plače za nagrajevanje zaposlenih pri doseganju poslovne uspešnosti.

zmanjšanje stroškov dela

Na drugi strani pa bi za nadomestitev izpada prihodkov zaradi razbremenitve dela dodatne vire pridobili z večjo racionalizacijo v javnem sektorju, povečanjem učinkovitosti pobiranja javnih dajatev ter povišanjem stopnje davka od dohodkov pravnih oseb (za dve odstotni točki) ob nespremenjenih višinah davčnih olajšav.

 

Ob tem napovedujejo, da se bo javna poraba znižala za približno 240 milijonov evrov na leto zaradi zmanjševanja strukturnega primanjkljaja. Obljubljajo tudi rešitve na področju prestrukturiranja dajatev, ki bodo podprte s paketom odprave administrativnih ovir pri izpolnjevanju davčnih obveznosti.

Zmanjšanje stroškov dela kot rdeča nit prestrukturiranja

Po tem, ko so na finančnem ministrstvu ukrepe za davčno prestrukturiranje poslali v drugi krog javne obravnave, so včeraj zaključili pogovore z različnimi deležniki glede procesa davčnega prestrukturiranja in možnih rešitev, s katerimi bi bili bližje cilju, to pa je zmanjšanje stroškov dela.

Od začetka predlagane reforme v februarju pa do danes so na ministrstvu, kot so zapisali v sporočilu za javnost, dobili številne predloge in ideje zainteresirane javnosti glede smeri in načina doseganja začrtanega cilja. Ti so bili po njihovem poročanju raznovrstni, »od zelo ambicioznih in v sedanjih zahtevnih proračunskih pogojih težje uresničljivih, do popolnoma sprejemljivih in uresničljivih«.

Pridite na seminar, kjer vam poslovanje razložimo od A do Ž!

Ministrstvo je opravilo več krogov posvetovanj s predstavniki podjetnikov, delodajalcev in sindikatov, v prihodnjih tednih pa bo pripravljalo končni predlog davčnega prestrukturiranja, ki bi bil podlaga za obravnavo na junijski seji Ekonomsko-socialnega sveta. V javno obravnavo naj bi šli konkretni predlogi spremembe zakonodaje še pred poletjem, v juniju, državni zbor pa bi jih lahko obravnaval jeseni. Na ta način bi zagotovili dovolj časa, da gospodarstvo spremembe davčne zakonodaje vključi v poslovne načrte in se pripravi na njihovo uveljavitev z začetkom leta 2017, so še sporočili z ministrstva.

Dodaten dohodninski razred in razbremenitev dela plače za nagrajevanje zaposlenih že 2017?

Klikni in deli

Spomnimo, kot najbolj pereč problem davčnega prestrukturiranja so predstavniki gospodarstva izpostavili nagrajevanje zaposlenih, ki največ prispevajo k višji ustvarjeni dodani vrednosti podjetja. Izpostavili so predvsem inženirje, programerje, razvojnike, raziskovalce in prodajnike, ki so ključni za razvoj in rast podjetij, ki praviloma prejemajo vsaj 1,7 krat višje plače od slovenskega povprečja in so zato nadpovprečno visoko obdavčeni (na 46 odstotkov) v primerjavi z drugimi državami. Želijo si tudi razbremenitev dodatkov, kot so bonusi, 13. plače in božičnice ter uvedba dodatnega dohodninskega razreda na dohodkovni lestvici. Več o tem si lahko preberete v prispevku Davčno prestrukturiranje gre v drugi krog.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja