Go to Top

Želite zaposliti novega delavca?

Veste kaj vse je potrebno urediti, ko se odločite, da boste zaposlili novega delavca?

Večina delodajalcev svoje nove delavce išče preko različnih zaposlitvenih portalov. Na teh portalih imajo delodajalci možnost pregledati bazo že vpisanih kandidatov ter izmed njih izbrati primernega kandidata; lahko pa oddajo oglas za delovno mesto.

Želite zaposliti novega delavca?

Do pred kratkim je bilo potrebno prosto delovno mesto prijaviti tudi na Zavodu za zaposlovanje, vendar pa je spremenjeni Zakon o urejanju trga dela (ZUTD-A), ki velja od letošnjega aprila, odpravil obvezno prijavo. Delodajalec mora še vedno javno objaviti prosto delovno mesto – npr. preko medijev, na svoji spletni strani, na spletnih portalih namenjenih objavi prostih delovnih mest, v javno dostopnih poslovnih prostorih delodajalca ali pa na ZRSZ. Če je delodajalec iz javnega sektorja ali gospodarska družba v večinski lasti države, mora obvezno prijaviti delovno mesto na Zavodu za zaposlovanje RS.  Če želite prijaviti prosto delovno mesto to storite z novim obrazcem PDM-1.

Iskanje svojega kandidata lahko prepustite tudi kadrovskim agencijam, ki za vas lahko opravijo celoten izbor iskanja – od objave delovnega mesta, izbora najprimernejših kandidatov ter razgovorov, morebitnih psiholoških ter specialnih testiranj ter do končnega izbora kandidatov.

Medtem ko je objava prostega delovnega mesta na straneh ZRSZ brezplačna, pa so objave na zaposlitvenih portalih ter iskanje delavcev s pomočjo kadrovskih agencij (navadno) plačljive storitve.

Ko ste se odločili za kandidata, ga lahko zaposlite na več načinov.

O načinih sodelovanja smo pisali že v članku Vrste pogodb, ki urejajo zaposlovanje.

V prihodnjih dneh pa sledi članek, kaj vse je potrebno urediti, ko ste zaposlili novega delavca.

Pripravila Alenka Bizilj, DATA


Potrebujete informacije glede kadrovanja in delovnega prava? Mi vam lahko pomagamo – prijavite se na kadrovsko svetovanje

Za prijavo na seminar nas kontaktirajte  preko telefona 01 600 1530 ali nam pošljite esporočilo data@data.si.


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja