Go to Top

Želite višek pridelanega sadja ali zelenjave prodajati pred hišo?

Ste morda eden tistih srečnežev, ki so v letošnjem letu pridelali več krompirja ali katere druge letine? Razmišljate, kako bi višek pridelkov morda prodali? Ste že videli stojnico pred katero izmed hiš in začeli tuhtati o tem, kako to pravilno izpeljat? Torej prodajati pred hišo – da ali ne?

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Bi tudi vi prodajali pred hišo? Na kaj morate pri tej poslovni ideji biti pozorni?

Več informacij

Kako prodajati pred hišo – pravno-organizacijska oblika

Če ste eden takih in ste se nameravali oglasiti pri nas, ste že na pravi poti. Za ustrezno prodajo pred hišo, je treba registrirati primerno pravno obliko, kar brezplačno lahko storite na VEM točki Data. Na prvi pogled je ustanovitev s. p. morda najboljša izbira. S. p. namreč lahko sezonsko odprete in po potrebi zaprete, opravljate lahko še katero drugo dejavnost, omogočena pa je tudi različica “popoldanski s.p.“, ki jo lahko odprejo le polno zaposlene osebe. Več informacij o različnih oblikah podjetij in postopkih ustanovitve dobite na brezplačnem izobraževanju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prodajati pred hišo je torej možno ob primerni registraciji dejavnosti, lahko tudi preko primerno registriranega društva. Prodajati pred hišo pa ni možno prek osebnega dopolnilnega dela. V tem primeru je namreč dejavnost omejena na prodajo gozdnih sadežev in gob. Če imate slučajno kakšno drugo podjetniško idejo, jo lahko brezplačno preverite na našem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Kako prodajati pred hišo – dovoljenja in pogoji

prodajati pred hišo

Za opravljanje takšne dejavnosti na stojnici morate slediti Zakonu o trgovini (ZT-1). Ta med drugim zahteva, da za vsako tovrstno prodajo pridobite pisno soglasje lastnika objekta oziroma površine. Upoštevati morate tudi napotke “Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti”.

“Pravilnik o določitvi majhnih količin živil, pogojih za njihovo pridelavo ter o določitvi nekaterih odstopanj za obrate na področju živil živalskega izvora”določa tudi pogoje in minimume tistim, ki pridelujejo majhne količine živil in jih dobavljajo neposredno končnemu potrošniku ali lokalnim maloprodajnim podjetjem, ki neposredno oskrbujejo končnega potrošnika. Tu je tudi določeno, da je potrebno zagotoviti, da živila niso bila tretirana z nedovoljenimi fitofarmacevtskimi sredstvi oziroma niso v karenc. Zagotoviti je treba tudi čistost in vzdrževanosti opreme, orodja in posode, ki prihaja v stik z živili ter v določenih primerih ugoditi zahtevam glede hrambe v hladnih prostorih. Živila morajo biti zavarovana pred onesnaženjem iz okolice, neposrednimi sončnimi žarki ter vdorom škodljivcev.

Kako prodajati pred hišo – dovoljenje lokalne skupnosti

Ker prodajati pred hišo dejansko pomeni  izvajati dejavnost prodaje na premičnih stojnicah, boste potrebovali tudi pisno soglasje lastnika ali pooblaščenega upravljavca prostora, na katerem se prodaja blago. Ne glede na to pisno soglasje, pa se lahko prodaja na mestih, ki jih s svojim aktom opredeli lokalna skupnost oziroma je treba pridobiti soglasje lokalne skupnosti. Na Inšpektoratu zato namreč opozarjajo, da mora biti prodaja sadja in zelenjave na premičnih stojnicah ustrezno urejena. Še posebej izpostavljajo, da si je za ta način prodaje poleg soglasja lastnika potrebno pridobiti tudi pisno soglasje lokalne skupnosti.

Prijava na izobraževanje

Kako prodajati pred hišo – registracija brezplačne pomoči podjetniku

Pri taki dejavnosti najverjetneje razmišljate, kako pa naj uredim delo trgovca, ki bo prodajal na tako urejeni stojnici? Pomagate si lahko z ožjimi družinskimi člani kot brezplačna pomoč podjetniku.  Več o tem smo že pisali v prispevku V okviru kratkotrajnega dela vam lahko pomaga več družinskih članov!. Tako je poskrbljeno tudi za primer, če bi želeli prodajati pred hišo tako, da vam pomagajo npr. otroci v času poletnih počitnic, ali pa starši v času jeseni.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja