Go to Top

Združitev družine pri tujcih – kako je po novem?

Združitev družine po uveljavitvi novele Zakona o tujcih (ZTuj-2H) skrajšuje rok, po katerem ima tujec pravico do združitve družine iz dveh let na eno leto. Če potrebujete pomoč pri pridobivanju dovoljenj za prebivanje oz. delovnih dovoljenj, imamo na Dati oddelek, ki se ukvarja s storitvami za tujce. Za ponudbo svetovanja pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si. Mimogrede: na Dati lahko tudi brezplačno registrirate podjetje!

Izračunajte si plačo

Od kdaj se upošteva enoletni rok za združitev družine?

Tujec, ki ima v Sloveniji dovoljenje za stalno bivanje in tujec, ki v Sloveniji že prebiva 1 leto na podlagi začasnega dovoljenja za prebivanje, z veljavnostjo najmanj enega leta, imata pravico do združitve, ohranitve in ponovne pridobitve celovitosti družine z družinskimi člani, ki so tujci. V enoletni rok prebivanja tujca v Sloveniji šteje že čas prebivanja na podlagi potrdila o vloženi prošnji za izdajo ali podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje ali izdajo nadaljnjega dovoljenja za začasno prebivanje, ki velja kot dovoljenje za začasno prebivanje.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Postopek ustanovitve d.o.o.

Združitev družine brez časovnih omejitev

Nekatere kategorije tujcev pa lahko podajo vlogo za združitev družine brez izpolnjevanja časovnih komponent. Tukaj gre predvsem za tujce, ki veljajo za visokokvalificirano delovno silo, bodisi zaradi svoje izobrazbe ali opravljanja specifičnih kategorij dela ali pa je njihovo prebivanje v interesu države.

Izračunajte si dohodnino 2023

Kdo so družinski člani, za katere je mogoča združitev družine?

Kot družinski člani štejejo:

  • zakonec, partner v partnerski zvezi ali partner, s katerim tujec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti;
  • mladoletni neporočeni otroci tujca;
  • mladoletni neporočeni otroci zakonca, partnerja v partnerski zvezi ali partnerja, s katerim tujec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti;
  • starši mladoletnega tujca, s katerim je pred prihodom v Slovenijo prebival v družinski skupnosti;
  • polnoletni neporočeni otroci in starši tujca, zakonca, partnerja v partnerski zvezi ali partnerja, s katerim tujec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti, katere je tujec, zakonec, partner v partnerski zvezi ali partner, s katerim tujec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti po zakonu države, katere državljan je, dolžan preživljati.

Odprite s.p. na Dati!

Za koga združitev družine ni mogoča?

Združitev družine ni mogoča v primeru tujca, ki ima dovoljenje za začasno prebivanje, ki delo v Sloveniji opravlja kot dnevni delovni migrant ali kot sezonski delavec.
Novosti lahko preverite tudi v noveli Zakona o tujcih (ZTuj-2H) ali se posvetujete z našimi pravnimi strokovnjaki. Pokličite na 01 600 1530 za ponudbo svetovanja.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja