Go to Top

Zdravstveno doplačilo od 20 do 75 evrov na mesec

Tokratna zadnja različica zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je podobna tisti izpred leta dni. Zdravstveno doplačilo naj bi tako znašalo od 20 do 75 evrov. Samozaposlene osebe bi plačevale 30 evrov.

>>> Bi tudi vi radi zaslužili denar s svojim hobijem ali idejo? Pridružite se nam na brezplačnem izobraževanju! <<<

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Namesto dopolnilnega zavarovanja zdravstveno doplačilo

Ministrstvo za zdravje je koalicijskim partnerjem predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju nazadnje predstavilo januarja. Tokratno novo različico pa so najprej v vpogled poslali socialnim partnerjem.

doplačiloPo navedbah ministrstva zakon prinaša večjo solidarnost prispevanja za zakonsko določene pravice, saj bi zavarovanci z višjim dohodkom plačevali višje zdravstveno doplačilo. Doplačilo je namreč po zadnjem predlogu spet odvisno od doseženih dohodkov zavezancev. Mednje se, za razliko od lanskega predlogane bodo vštevali pasivni dohodki (prejete dividend, najemnine, obresti, kapitalski dobički), ampak le plače (in nadomestila) ter pokojnine.

Namesto približno 30 evrov mesečno za sedanje dopolnilno zavarovanje, bi plačevali od 20 do 75 evrov nove dajatve, ki so jo na zdravstvenem ministrstvu poimenovali zdravstveno doplačilo. Osebe v delovnem razmerju in upokojenci naj bi tako plačevali:

Mesečno doplačilo v evrihče je mesečni dohodek zavarovane osebe
20do minimalne plače
25od minimalne do povprečne plače
35od povprečne do 2 povprečnih plač
45od 2 povprečnih do 3 povprečnih plač
55od 3 povprečnih do 5 povprečnih plač
75nad 5 povprečnih plač

Brezposelni bi plačevali 20 evrov. Prav toliko tudi nekateri prejemniki nadomestil v skladu s predpisi, ki urejajo starševsko varstvo in osebe, ki so upravičene do nadomestila za čas poklicne rehabilitacije .

Vsi ostali – vojaki, rejniki, tujci, ki se pri nas izobražujejo, upravičenci do plačila prispevka OZZ,  samozaposlene osebe, družbeniki, kmetje – bi po zadnjem predlogu za zdravstveno doplačilo odšteli 30 evrov mesečno.

Če bo predlog potrjen, bi na ta način za zdravstvo plačevati od začetka leta 2020. Zelo verjetno pa to ne bo edina nova dajatev, saj na ministrstvu načrtujejo tudi uvedbo dajatve za dolgotrajno oskrbo.

>>> Registracija podjetja se enostavno opravi na VEM točki Data! V kolikor se boste odločili za odprtje podjetja, vam bomo lahko pri vseh izračunih pomagali tudi v našem računovodskem servisu. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Komentarjev (3)

 • jana jakob 9. Marca 2018 - 11:22 Odgovori

  Po novem, bi plačevali več!!!!!, sedaj plačujemo 26,70 €.. Triglav 28 €, Adriatic 27,0 €… pol pa 30 €…v tem je pomembno bistvo, da bi ta denar dobilo ZZZS…IN NE ZAVAROVALNICA !!! TO JE POMEMBNO, ŽE VEČ KOT 10 LET SE GOVORI O TEM, DA SE BO TO ZAVAROVANJE PREKINILO.. ALI STE PREPRIČANI DA BODO ZAVAROVALNICE SE TEMU DOBIČKU !!!!ODPOVEDALE.. ZAKAJ SEDAJ MOLČIJO !!! NIKOLI NE BO NIHČE PLAČEVAL 45 € ALI 75 €!!! NIKOLI !!!
  POMEMBNO JE, KDO BO TA DENAR DOBIL!!!!!..TO.. ZAVAROVALNICE IMAJO DOBIČEK,ONE ODLOČAJO KDO BO OPERIRAN, KOMU SE BO PLAČALA OPERACIJA… ITD. KAR JE ABSURD !!
  DRUGO : SEDAJ PLAČUJE VOJNIM VETERANOM UE, KDO JIM BO POTEM PLAČEVAL…

 • H.Ema 10. Marca 2018 - 15:00 Odgovori

  ZDRAVSTVENO DOPLAČILO…………..itd
  Pozdravljeni, vsakdo izmed nas MORA prvo kot prvo za svoje ZDRAVJE skrbeti sam-
  torej BREZ CIGARET in ALKOHOLA ter z zdravim načinom prehranjevanja -(veliko zelenjave in sadja)….in Lp

  • Stane Humar 14. Marca 2018 - 22:54 Odgovori

   Mene pa zanima koliko oseb katere imajo sklenjeno dopolnilno zavarovanje sploh ve kolikšen odstotek zavarovanja je kritega z dopolnilnim zavarovanjem. Če bi ljudje to vedeli bi bilo zavarovanih vsaj polovico manj oseb. Konec koncev pa smo sami krivi za vsa dopolnilna zavarovanja (zdravstveno, pokojninsko itd) saj ko vladi in zavarovalnicam začne primanjkovati denarja in uvedejo kakršnokoli zavarovanje vsi takoj hitijo podpisovat nekakšne pogodbe saj “revčkom” je vendar potrebno pomagat ko pa jim denarja primanjkuje, nihče pa si ne vzame toliko časa da bi prej vsaj približno prebral kaj sploh podpisuje.
   Kar pa se skrbi za zdravje tiče: če bi bile cigarete tako škodljive kot se popularizira ne bi tri četrtine zdravstvenih uslužbencev kadilo. Torej ne brez cigaret in alkohola pa veliko zelenjave in sadja ampak zmerno pri vsaki stvari. Najbolj sem “vesel”, ko mi začne nek aktivist s takšnim “zdravim življenjem” solit pamet. Po domače povedano naj nam samo še seksanje prepovedo potem pa nas samo še svinec skozi cev reši.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja