Go to Top

1 februar: zaznambe na nepremičninah zaradi prejete denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka bodo izbrisane

V sredo, 1. februarja 2017, bodo začele veljati spremembe in dopolnitve Zakona o socialno varstvenih prejemkih – nova zakonodaja bo ukinila zaznambe na nepremičninah in vračilo prejete pomoči za prejemnike varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči v primeru lastnine nepremičnine v vrednosti do 120.000 evrov.

prednosti_slabosti_samozaposlitve hobi Abeceda poslovanja

Prijava na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve

Zakonodaja je sicer začela veljati 3. januarja 2017, izvajati pa se bo torej začela v sredo, 1. februarja 2017.

zaznambe na nepremičninah“Od 1. februarja 2017 širšemu krogu (torej ne vsem) upravičencev do varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči ne bodo več vpisane zaznambe na njihovih nepremičninah. Prav tako njihovim svojcem tega ne bo potrebno te pomoči vračati. To bo veljalo samo za tiste upravičence do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ki jim bo pomoč dodeljena ter ne bodo imeli v lasti stanovanje ali stanovanjsko hišo (kjer bodo dejansko bivali in imeli prijavljeno stalno prebivališče), katerega oziroma katere vrednost bo presegala 120.000 evrov,” pišejo na delovnem ministrstvu.

Izbris se ukinja tudi za nazaj

Zaznamba na nepremičninah se ukinja tudi za vse, ki so jo zaradi upravičenosti do varstvenega dodatka ali denarne socialne pomoči prejeli po 1. januarju 2012. Torej se ukinja tudi za nazaj. Izbris se je izvedel po uradni dolžnosti,  zato posameznikom ni potrebno storiti nič.

Prijava na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s hobijem in idejo

Za koga vračilo prejete pomoči za nazaj še vedno velja?

Vračilo prejete pomoči za nazaj (do 1. 2. 2017) še vedno velja za vse tiste zapustnike, za katere se bo v zapuščinskem postopku ugotovilo, da so prejeli denarno socialno pomoč oziroma varstveni dodatek  do 1. 2. 2017. Zakaj bi bila drugačna ureditev lahko nepravična, preverite v sporočilu za javnost MDDSZ.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Varstveni dodatek je namenjen posameznikom in družinam, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere sami ne morejo vplivati.

Spomnimo, pisali smo tudi o tem, kolikšna je najnižja in najvišja višina denarnega nadomestila za brezposelnost. Preberite pa si tudi o tem, da bi se v primeru odobritve koncepta univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) v Sloveniji socialni transferi celo ukinili.

Prijava na izobraževanje Abeceda poslovanja

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja