Go to Top

Zavarovanje za tujino: uredite pravočasno

Zavarovanje za tujino mora biti čisto na vrhu vašega seznama opravkov pred odhodom na dopust. Imate evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja? Preverite, do kdaj vam velja. Če boste takoj po zaključku šole odpotovali v tujino, je danes zadnji dan, da naročite novo.

Čas od naročila do prejema kartice je namreč najmanj 4 delovne dni. Zavarovanje za tujino potrjujete z evropsko kartico. Z njo se boste izognili neposrednemu plačilu navadno visokih stroškov za opravljanje nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v tujini.

Če boste stroške nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev v tujini plačali sami (če jih boste denimo uveljavljali izven mreže javne zdravstvene mreže), vam bo ZZZS ob vrnitvi domov povrnil stroške, in sicer v višini, kot bi jih priznala tuja zdravstvena zavarovalnica. Povračilo stroškov bo mogoče le na osnovi predložene medicinske dokumentacije in originalnih računov.

Zdravstveno zavarovanje na Hrvaškem

Nekateri zavarovanci so imeli v preteklih letih težave pri uveljavljanju pravic z evropsko kartico na Hrvaškem. Zavod za zdravstveno zavarovanje RS ( ZZZS) je zato od hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanje (HZZO) dobil zagotovilo, da je v vseh ordinacijah, ki so dolžne nuditi nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve na podlagi evropske kartice, na vidnem mestu nameščena oznaka – uradna nalepka, da sprejemajo evropsko kartico.

zavarovanje za tujinoA pozor: tako imenovane turistične ambulante na Hrvaškem nimajo sklenjene pogodbe s HZZO. Zato je potrebno v teh ambulantah stroške opravljenih zdravstvenih storitev v celoti plačati. Turistične ambulante so označene tudi z obvestilom o nesprejemanju evropske kartice.

Stvar še bolj zaplete dejstvo, da so nekatere turistične ambulante v prostorih zdravstvenih domov. Torej preverite, ali ima ambulanta sklenjeno pogodbo s HZZO in torej sprejme evropsko kartico. Izvajalce zdravstvenih storitev, ki imajo sklenjeno pogodbo s HZZO, lahko poiščete na spletni strani. Vse potrebne informacije nudijo tudi na brezplačnem telefonu HZZO 0800 7999.

Kako naročiti evropsko kartico?

Evropska kartica za zavarovanje za tujino je brezplačna in se lahko naroči:

  • preko spletne strani ZZZS,
  • z SMS sporočilom na telefonsko številko 031 771 009 (SMS sporočilo vsebuje besedo »EUKZZ« in ZZZS številko zavarovane osebe)
  • osebno v času uradnih ur na izpostavah in območnih enotah ZZZS. Osebno je potrebno naročiti novo kartico le, če je prejšnja še veljavna, a neuporabna (uničena, izgubljena).

Zavarovane osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane v Sloveniji, imajo v času začasnega bivanja v drugih državah pravico do nujnega oziroma potrebnega zdravljenja. Postopek uveljavljanja in obseg pravice do zdravstvenih storitev pa je odvisen od tega, v kateri državi zavarovane osebe uveljavljajo zdravstvene storitve.

Zavarovanje za tujino je v različnih državah različno urejeno. V državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora ter v Švici imajo zavarovane osebe med začasnim bivanjem pravico do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev. In sicer neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. Zavarovana oseba uveljavlja zdravstvene storitve z evropsko kartico.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Enako velja za države, s katerimi ima Republika Slovenija sklenjene meddržavne sporazume o socialnem zavarovanju (Avstralija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Makedonija, Srbija). V ostalih državah (Egipt, Tunizija, Turčija, ZDA…) imajo zavarovane osebe pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči. V teh državah evropska kartica ne velja, zato na ZZZS svetujejo sklenitev komercialnega zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini.

Spočita glava – nova poslovna ideja

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Na počitnicah, ko se glava spočije, se lahko rodijo dobre poslovne ideje. Če razmišljate o ustanovitvi podjetja, predlagamo, da svojo poslovno idejo najprej preverite z našimi strokovnjaki na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Imate sploh dovolj dolg dopust, da se sprostite in pripravite na nove izzive? Preverite, ali vam je delodajalec ustrezno odmeril dopust. Če bi radi bili sami svoj šef in si sami določili dolžino dopusta, razmislite o prednostih samozaposlitve. Morda bi lahko začeli s popoldanskim s.p.-jem, ki je dober test podjetniške ideje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja