Go to Top

Zakonodajne spremembe na področju dela – katere so v načrtu?

Zakonodajne spremembe na področju dela so zahtevne in potrebujejo veliko usklajevanja. Katere bodo predvidoma realizirane letos? Če imate vprašanja na področju delovnega prava, se obrnite na naše pravne strokovnjake. Hkrati smo vam na voljo tudi, če želite registrirati podjetje! Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530!

Izračunajte si plačo

Zakonodajne spremembe – pokojninska reforma

V letošnjem letu bo predvidoma sprejeta pokojninska reforma. Ministrstvo je že predstavilo izhodišča, ki bodo seveda še predmet pogajanj. Na tem mestu naštevamo nekatere izmed njih:

  • dvig upokojitvene starosti (s 65 postopno do leta 2035 na 67 let),
  • višji pokojninski prispevki za delodajalce
  • daljše referenčno obdobje za izračun pokojninske osnove (namesto zdajšnjih najboljših 24 let bi se štelo 30 ali 40 let z izključitvijo nekaj najslabših let)
  • plačevanje polnih prispevkov ne glede na vrsto dohodka oziroma obliko zaposlitve (tudi za samostojne podjetnike ali tiste, ki opravljajo delo prek različnih pogodb)
  • postopno prilagajanje delovne obremenitve pri starejših zaposlenih,
  • prenova invalidskega zavarovanja, idr.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite s.p. na Dati!

Zakonodajne spremembe – Zakon o delovnih razmerjih

V letu 2023 je Zakon o delovnih razmerjih že doživel določene spremembe, v prihodnje pa naj sledil še drugi krog pogajanj. Med drugim se bo predvidoma obravnavalo področje dela na domu, možnost 30 urnega delavnika (ki bi lahko veljal za polni delovni čas), pravico so 48 – urnega tedenska počitka, idr.

Postopek ustanovitve d.o.o.

Zakonodajne spremembe na področju urejanja trga dela

Zakonodajne spremembe bodo predvidoma posegle tudi v Zakon o urejanju trga dela. V tem primeru bodo podjetja med drugim morala obvezno sporočati vsa prosta delovna mesta na Zavod za zaposlovanje. Delodajalci bodo o pri tem lahko odločali, ali Zavod ta prosta delovna mesta objavi. Ukrep bi pripomogel k boljšemu vpogledu v potrebe trga dela in posledično lažjemu oblikovanju politik za naprej.

Popoldanski s.p. – pogoji 

Kaj pa beleženje delovnega časa?

November 2023 je prinesel nove obveznosti glede beleženja delovnega časa. To je v praksi prineslo kar nekaj težav in sprožilo določene dileme. Ministrstvo do letošnjega februarja sprejema pripombe, na podlagi katerih bo presodilo, ali bo zakon potreben sprememb.

Potrebujete pomoč pri tolmačenju zakonodaje? Pokličite na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo individualnega posveta s pravnimi strokovnjaki.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja