Go to Top

Zakaj se skoraj 1.800 oseb kljub pogojem ne želi upokojiti?

Zakaj se skoraj 1800 slovencev kljub pogojem ne želi upokojiti?Zavarovanec, ki se ob izpolnitvi pravic za upokojitev, odloči, da bo podaljšal delovno razmerje, je upravičen so prejemanja starostne ali predčasne pokojnine.

Glede na statistične podatke Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je konec februarja 2015 to pravico koristilo 1.791 oseb.

V povprečju so prejeli bruto znesek v višini 147,37 evrov neto (154,19 evrov bruto).

Minimalni bruto znesek je znašal 14,87 evrov neto (14,97 evrov bruto), maksimalni pa 417,44 evra neto (471,69 evrov bruto).

Sistem obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, sistem obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja in sistem prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja ureja Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2).

Po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki velja od 1. januarja 2013 dalje, se

zavarovancu, ki je ob izpolnitvi pogojev za pridobitev pravic do predčasne ali starostne pokojnine zavarovan pri zavodu in ostane v zavarovanju v nespremenjenem obsegu, se, če se zavarovanec za to odloči, od prvega naslednjega dne po vložitvi zahteve mesečno izplačuje 20% predčasne ali starostne pokojnine, do katere bi bil upravičen na dan njene uveljavitve, vse do prenehanja zavarovanja ali do uveljavitve delne pokojnine, vendar največ do dopolnitve 65 let starosti.

Gre za posebno zakonsko spodbudo za odložitev uveljavitve pravice do starostne ali predčasne pokojnine na poznejši čas po izpolnitvi pogojev zanjo, do navedenega zneska pa je zavarovanec upravičen od prvega dne po vložitvi zahteve.

Oseba, ki ima v Republiki Sloveniji status upokojenca lahko opravlja občasno delo, več lahko preberete tukaj.

Primerjavo honorarjev glede na različne pogodbe si lahko izračunate z našim kalkulatorjem.

Vabljeni tudi na seminar Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Za kakršna koli dodatna vprašanja so vam na voljo pravni svetovalci podjetja Data d.o.o. Pokličete jih na 01 600 1530 ali  pišite na e-mail data@data.si.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja