Go to Top

Začetek novega šolskega leta še vedno pod vprašajem!

Začetek novega šolskega leta je še pod vprašajem, saj se na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport še niso odločili kateri od štirih predlaganih modelov pouka v jeseni bo v veljavi. Ravnatelji in starši si ne želijo začetek pouka z zamikom, ampak 1. septembra, in da bi ga vsi obiskovali v šolah.

Informativni izračun plače

Delodajalci, ne pozabite na letošnjo novost! Izredni dan dopusta letos pripada staršem za spremstvo prvošolčka ne glede na to, ali so zaposleni v javnem ali zasebnem sektorju! Ste v dilemi ali ste pravilno odmerili dopuste zaposlenim? Pišite našim pravnikom na data@data.si in si zagotovite strokovno pomoč!

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Začetek šolskega leta naj bi potekal po enem od štirih modelov

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Na ministrstvu so pripravili štiri modele možnega poteka pouka v jeseni. Skrajna sta, začetek šolskega leta brez omejitev oz. da so vse šole zaradi izjemno slabe epidemiološke slike popolnoma zaprte. Predvidena pa sta še dva vmesna modela, in sicer kombinacija pouka v razredu in na daljavo, kot smo ji bili priča maja in junija. Po enem modelu bi imeli učenci od 1. do 5. razreda pouk v šoli, preostali na daljavo. Drugi model pa predvideva, da je lahko nekaj učencev tudi predmetne stopnje v šoli, drugi pa na daljavo.

Na Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije zagovarjajo stališče, da pouk na daljavo za starše ni vzdržen, predvsem za starše manjših otrok. Zato v zvezi opozarjajo, da se bremena varstva otrok in njihovega pouka ne sme samoumevno preložiti na starše.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Kako pa začetek novega šolskega leta načrtujejo druge evropske države?

Če bo Slovenija upoštevala evropske smernice, potem se bo pouk odvijal v šolah. Po poletnih počitnicah se je v šole namreč v druge evropske države že vrnilo več sto tisoč šolarjev.

Začetek avgusta pomeni novo šolsko leto za šolarje v različnih delih Nemčije. Razrede so  razdelili v več skupin, ki se med sabo ne smejo družiti. Znotraj posameznih skupin  ne veljajo pravila socialnega distanciranja. Če se bo okužil kateri od učencev, bo njegova skupina morala v karanteno, ne bodo pa zaprli celotne šole. Na hodnikih nemških šol so prav tako odslej obvezne maske, razrede morajo redno prezračevati, učenci pa se ne smejo objemati in morajo redno umivati roke.

Pravni nasvet

Začetek novega šolskega leta se bliža tudi na Škotskem. Pravila socialnega distanciranja za učence niso obvezna, uvedli pa stroge higienske ukrepe, med učenci ni obvezno ohranjanje razdalje. Učitelji naj bi ostajali dva metra od učencev in drugih odraslih. K distanciranju od drugih pozivajo tudi starejše učence, če to ne ovira učnega procesa. Prav tako ni zahteve po nošenju zaščite za predel nosu in ust, lahko pa se učenci in zaposleni za to odločijo sami.

Tako v Angliji, Walesu in na Severnem Irskem se bodo učenci v šole vrnili konec avgusta oziroma septembra.

Tudi na Hrvaškem načrtujejo, da se bodo učenci, dijaki in študenti z začetkom novega šolskega leta vrnili v šolske klopi. Pouk v hrvaških osnovnih in srednjih šolah se bo začel 7. septembra.

BRUTO NETO PLAČA

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja