Go to Top

Za samozaposlitev oprostitev plačila prispevkov za PIZ

Oprostitev plačila dela prispevkov pri odprtju sp-ja je ugodnost, ki jo bodoči podjetniki še lahko izkristijo!

Razmišljate o ustanovitvi podjetja in zbirate vse potrebne informacije, ki bi vam pomagale pri vaši odločitvi? Z namenom omogočiti lažji začetek poslovanja in spodbujanja samozaposlitev, je ZPIZ-2 uvedel možnost delne oprostitve plačila prispevkov za nove samozaposlene.

Informativni izračun plače

 

Oprostitev plačila prispevkov za samozaposlene

Za samozaposlitev oprostitev plačila prispevkov za PIZSkladno z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) so zavarovanci oproščeni plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca, in sicer:

  • v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco, v višini 50 % zneska prispevka,
  • v naslednjih 12 mesecih so te osebe oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 % zneska prispevka.

Zavarovanci po tem zakonu so:

  • osebe, ki v Republiki Sloveniji samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost.
  • osebe, ki so v tujini vpisane v ustrezni register za opravljanje samostojne dejavnosti in se zanje v skladu s predpisi EU uporablja zakonodaja Republike Slovenije.

računovodsko svetovanje

Za koga velja oprostitev plačila prispevkov?

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Oprostitev se prizna zavezancem, ki so prvi vpis v predpisan register izvedli po 1. 7. 2013, oprostitev pa se jim prizna za dobo dveh let od prvega vpisa naprej. Pogoj prvega vpisa izpolnjuje le zavezanec, ki predhodno nikoli ni opravljal samostojne dejavnosti na podlagi vpisa v kateri koli register samostojnih dejavnosti.

Ali je možno preoblikovati s.p. v popoldanski s.p.?

V kolikor oseba odpre s.p., pa se kasneje odloči za zaposlitev, lahko s.p. preoblikuje v popoldanski s.p.. Prav tako lahko po zaključku zaposlitve popoldanski s.p. spet preoblikuje nazaj v navadni s.p..

Če je preoblikovanje v navaden s.p. še v roku 12 mesecev po prvem odprtju, spet lahko tak podjetnik uveljavlja  50% nižje PIZ prispevke znotraj socialnih prispevkov, drugo leto poslovanja pa so ti prispevki, kot že rečeno, 30% nižji.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte svoj termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Več o prispevkih za popoldanski s.p.

davčno svetovanje

Vsi, ki bi želeli dobiti več informacij glede oprostitve prispevkov za PIZ, vabljeni na seminar Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2015", ki ga financirata RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, Javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja