Go to Top

Za podporo podjetnikom letos dodatna evropska sredstva

Slovenski podjetniški sklad (SPS) bo v letošnjem letu razpisal dodatna evropska sredstva za mikro, mala in srednje velika podjetja. V primerjavi z letom 2015 bodo v skladu za podjetnike letos razpisali za 25 milijonov evrov več kot v lanskem letu.

izobraževanje

Financirajte svoje naložbe z nepovratnimi sredstvi

Na seminarju vas seznanimo, kako lahko z dodatno finančno spodbudo pravilno in uspešno financirate naložbe svojega podjetja.

Več informacij

Evropska sredstva za podporo podjetij

Kot poročajo na STA znanost bodo na SPS letos razpisali za dobrih 131 milijonov evrov finančnih spodbud, kar bi moralo zadoščati za podporo okoli 1.234 podjetnikov oziroma mikro, malih in srednje velikih podjetij. Od 131 milijonov evrov bodo na skladu 38 milijonov evrov namenili mladim podjetjem, kar bo pokrilo potrebe in stroške 443 tovrstnim podjetjem.

NOVO! Podjetniški sklad bo okoli deset milijonov evrov namenil tudi start up podjetjem!

Klikni in deli

Vas zanima, kaj je start up podjetje? V tem prispevku si lahko preberete o start up podjetjih, ki jih vedno bolj pogosto ustanavljajo tudi Slovenci.

Iz finančne perspektive Evropske unije lahko nepovratna sredstva prejmejo tudi majhna podjetja, če pripravijo ustrezen projekt in se na razpise pripravijo pravočasno.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Dodatna evropska sredstva tudi za podjetja iz problemskih območij

Po pojasnilih SPS so dodatna evropska sredstva vezana predvsem na mlada podjetja. Gre za »zagonsko spodbudo za prvo fazo oziroma ustanovitev podjetja ali pa za nadaljevanje in vstop na trg v obliki semenskega kapitala«.

V skladu želijo doseči, da se zagonska spodbuda širi tudi na tista podjetja, ki nastajajo v problemskih območjih, saj želijo mlade podjetnike prepričati, da ostanejo v svojih regijah, kjer bodo s svojimi poslovnimi zgodbami ohranjali razvoj tako imenovane problematične regije.

Evropska sredstva: letos dodatnih 30 odstotkov finančnih spodbud

dodatna evropska sredstvaLetos bodo v skladu namenili za podporo podjetnikov in podjetij namenili za okoli 30 odstotkov več finančnih spodbud kot v lanskem letu. Na SPS pojasnjujejo, da so podjetniki v letošnjem letu prejeli dodatna evropska sredstva zaradi ostankov sredstev iz drugih programov, ki se niso v celoti oziroma stoodstotno izvajali.

Največji delež za zavarovanje bančnih kreditov

Podobno kot v minulem letu, bodo v skladu tudi letos največji delež spodbud – 84 odstotkov – namenili v obliki garancij za zavarovanje bančnih kreditov, pet odstotkov mikro kreditov pa razdelili za hitro kreditiranje manjših likvidnostnih težav.

Z bančnimi krediti si bodo podjetniki lahko omogočili hitrejše in enostavnejše urejanje bančnih kreditov pri sodelujočih bankah. Na skladu pojasnjujejo, da ima takšno posojilo ugodnejše zavarovanje in ugodnejšo obrestno mero. Učinki tovrstnih finančnih spodbud so vidni predvsem v tekočem poslovanju podjetij oziroma širšem financiranju različnih oblik investicij.

Evropska sredstva v letu 2015: 106,5 milijona evrov finančnih spodbud

V minulem letu so v SPS 106,5 milijona evrov finančnih spodbud razdelili med 776 mikro, malih in srednje velikih podjetji, s čimer so izkoristili vsa razpoložljiva sredstva.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Na seminarju vas seznanimo z vsemi oblikami dela in vam pomagamo izbrati primerno obliko dela glede na dejavnost, ki jo želite opravljati.

Več informacij

Na STA znanost pravijo, da je med koristniki finančne spodbude okoli četrtina podjetij, ki so mlajša od pet let. Najdejo se tudi podjetja, ki so mlajša od enega leta. Na skladu pa dodajajo: »To pomeni, da podjetniška aktivnost obstaja«.

S finančnimi sredstvi do uspešnega poslovanja podjetij

Podjetniški sklad nudi podjetjem podporo že od leta 2007, pravijo pa, da so »v tem času sodelujoča podjetja ohranila več kot 84.000 delovnih mest ter ustvarila skoraj 6.800 novih, dodano vrednost na zaposlenega pa v času treh let po investiciji povečala za 14 odstotkov«. Glede na njihove podatke, podjetja, ki so prejela evropska sredstva, kažejo predvsem pozitivne makroekonomske učinke.

Vir: STA znanost

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja