Go to Top

Za izplačilo potrebni obrazci pri avtorski pogodbi

Za opravljanje dela preko avtorske pogodbe poleg nje potrebujete še izjavo o prijavi v pokojninsko zavarovanje, ki jo izpolnite sami, in izpolnjen M12 obrazec, ki ga izpolni naročnik. Avtorska pogodba je možna samo za avtorsko delo s področja književnosti, znanosti in umetnosti.

Za izplačilo potrebni obrazci pri avtorski pogodbiZ avtorsko pogodbo o naročilu dela se avtor zaveže ustvariti določeno delo in ga izroči naročniku. Naročnik se pa zaveže, da bo avtorju plačal honorar. Avtorska pogodba ne sme imeti elementov pogodbe o zaposlitvi.

Izjava o prijavi v pokojninsko zavarovanje

V izjavi o prijavi v pokojninsko zavarovanje morajo biti vpisani podatki o avtorju in naročniku avtorskega dela, kraj in datum ter izjavo o načinu avtorjevega zavarovanja.

Nov obrazec M12 – Prijava/odjava zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni

Od 1. 2. 2014 je potrebno vse osebe, ki opravljajo delo v okviru drugega pravnega razmerja ter vse s.p.-je prijaviti na ZZZS za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. V primeru avtorske pogodbe izpolnite obrazec tako, da kot zavezanca vpišete naročnika avtorskega dela. Razlog za zavarovanje je 05, datum pričetka je datum začetka opravljanja dela, datum prenehanja pa dan prenehanja dela. Vzrok prenehanja je šifra 01.

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Komentarjev (4)

  • natalija tejkal 18. Julija 2017 - 14:10 Odgovori

    Zanima me, naslednje: Z mladinskim centrom sem podpisala avtorsko pogodbo za delavnico za honorar 50€. Po izracunu naj bi prejela 27€ cca. Nakazano sem prejela 17,30€. Nisem zavezanec za pokoj. Inv. Zav.
    Na dokazilu o izplacilu je znesek 30,55€ – toliko naj bi prejela na racun. Je mozno da je računov. Namesto od 50 – tih € vzela 30,55€ in sem zato prejela le 17,30 na racun

    • Dominika Ahačič 18. Julija 2017 - 15:41 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vprašanje. Dogovorjen honorar si lahko izračunate s pomočjo našega spletnega kalkulatorja https://data.si/avtorska-podjemna-obcasno-delo/, v kolikor pa je izplačevalec napačno obračunal ali nakazal na TR, pa se bo potrebno obrniti direktno nanj. Za več vprašanj in individualno obravnavo vašega primera vam lahko ponudimo svetovanje pri naših davčnih in računovodskih strokovnjakih. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • natalija tejkak 25. Julija 2017 - 7:43 Odgovori

    Ok vem vse to kako izracunati honorar tako da nisem izvedela nic novega, kajti nisem vas sprasevala pi tem.
    Zanima me kako izgleda potrdilo ki ga prejmem po koncanem avtorskem delu. Rada bi nekaj informacij iz đotrdila. Ali bi moral bit na potrdilu znesek za katerega smi se dogovirili in viden obracun vseh odtegljajev? Namrec jaz sem prejela PITRDILO O BREMENITVI PODRACUNA z naslednjimi podatki- datum izvrsitve naloga, valuta in znesek nakazila ki je bil koncni znesek ceprav sem prejela na racun pol manj denarja, na pitrdilu je pravi znesek ki nastane od zneska50€. Torwj 30,55. Potem je se originalna valuta nakazila ki je tudi 30,55€. Potem je prikazana raferenca v breme 00 in datum nakazila in ref. V dobro 99.

    • Dominika Ahačič 25. Julija 2017 - 10:39 Odgovori

      Spoštovani,

      predlagamo vam, da se oglasite na svetovanju pri naših davčnih in računovodskih strokovnjakih, ki bodo individualno obravnavali vaš primer. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja