Go to Top

Edini račun samostojnega podjetnika bo poslovni račun

»Ne glede na poimenovanje transakcijskega računa, bo vsak transakcijski račun, ki se uporablja za namene poslovanja, objavljen z oznako T (poslovni račun op. a.),« pojasnjujejo na Ministrstvu za finance (MF), kako bo razrešena dilema uporabe enega transakcijskega računa za samostojne podjetnike.

Od sredine decembra 2015 dalje lahko samostojni podjetniki tako za zasebne namene kot za poslovanje uporabljajo en transakcijski račun. Spremembo je prinesel spremenjeni Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2l). O tem smo že pisali v prispevku Le en transakcijski račun za s. p. O tem, da to ne bo nujno cenješe, pa smo pisali v prispevku Se bo res izplačalo, če bo imel samostojni podjetnik en transakcijski račun?

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Pripravili smo seminar za vse podjetnike začetnike, kjer se lahko seznanijo z osnovnimi zahtevami zakonodaje, pravilih o pisanju računov, podjetnikovih obveznostih in rokih zanje.

Več informacij

Vse odločitve v rokah bank

»Ne ZDavp-2 ne drug zakon ne opredeljuje vrste računa v smislu osebnega in poslovnega, ker so to poslovni produkti bank (osebni račun, poslovni račun). Razmerje med komitentom (v konkretnem primeru samostojnim podjetnikom posameznikom) in banko v zvezi z odprtjem in vodenjem računa je pogodbene narave in kot tako določa pravice in obveznosti obeh pogodbenih strank,« pojasnjujejo na MF.

poslovni racun

Dodajajo, da banka določi oznako računa – A (osebni račun) ali T (poslovni račun) – glede na okoliščine, ki izhajajo iz sklenjene pogodbe o vodenju računa, glede na status imetnika TRR ali glede na lastnost sredstev na računu.  »To pomeni, da bo banka tista, ki bo glede na status imetnika ali glede na lastnosti sredstev na računu spremenila oznako A v T in to spremembo sporočila Ajpes,« še pojasnjujejo na MF.

Na ministrstvu sicer pravijo, da lahko podjetnik enega od dveh računov zapre ali, če šele pričenja s poslovanjem, odpre le enega. V primeru, da bo uporabljal le en račun v poslovne in zasebne namene, pa bo ta zaradi varnosti pravnega prometa postal podatek, ki v primeru opravljanja poslovne dejavnosti ne bo predmet varstva po določbah Zakona o varstvu osebnih podatkov. Hkrati bo v skladu z Zakonom o plačilnih storitvah in sistemih (ZPiaSS) postal tudi del javno dostopnega registra transakcijskih računov.

Ne glede na poimenovanje TRR, bo vsak, ki se uporablja za poslovanje, objavljen z oznako T. Ministrstvo za finance

Klikni in deli

»Poimenovanje vrste transakcijskega računa in označevanje (z oznako A ali T) je tako vsebina splošnih pogojev bank in pogodbenega razmerja med banko in komitentom. Od splošnih pogojev vsake banke in sklenjenega pogodbenega razmerja pa je tudi odvisno, ali mora komitent banko obvestiti o spremembah podatkov, potrebnih za vodenje Registra transakcijskih računov,« zatrjujejo na MF.

Potrebujete računovodsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Tako ali drugače, objavljen bo samo poslovni račun

Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je konec decembra lani opozorila, da transakcijskih računov, ki ne bodo označeni z oznako T (poslovni račun), ne bodo javno objavljali, saj jih zaradi varstva osebnih podatkov ne smejo.

izobraževanje

Svoje enostavno knjigovodstvo lahko vodite tudi sami. Na delavnici boste dejansko vpisovali v knjige in tako dodobra spoznali enostavno knjigovodstvo. Pridobili boste novo znanje, s katerim se boste izognili strošku računovodstva.

Več informacij

Na MF pravijo še, da bodo šele ob odločitvi samostojnega podjetnika oziroma zasebnika, da bo določeni račun uporabljal izključno v zasebne namene, podatki v zvezi s tem računom ponovno postali v celoti varovani osebni podatki oziroma njihova javna objava ne bo več dovoljena.

Na ministrstvu ob povedanem ocenjujejo, da so stvari jasne, pravijo, da ni potrebe ne za sprejem pravilnika, dajanje navodil bankam ali sprememb zakona, s katerimi bi bili lahko računi z oznako A javno objavljeni: »Iz zgoraj navedenih razlogov tudi ni treba posredovati navodil, s katerimi bi ministrstvo naložilo bankam, da morajo osebne račune samostojnih podjetnikov, ki bodo uporabljeni v poslovne namene, označevati z oznako T,« dodajajo.

Komentar (1)

  • Jure 14. Januarja 2016 - 13:00 Odgovori

    Preprosto naj banke ne zaračunavajo višjih stroškov za poslovne račune! Delo s tem je enako kot z navadnimi računi, zato tudi obstaja dilema. Zakaj plačevati več za isto storitev, če to ni potrebno.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja