Go to Top

Vrednotnice za osebno dopolnilno delo so od 1. septembra dalje 6 centov dražje

Vrednotnice za osebno dopolnilno delo so od 1. septembra dalje 6 centov dražje

vrednotnice za osebno dopolnilno delo se bodo podražile za   6 centov več, to je 9,06 evra. Od septembra dalje namreč višina prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znaša 7,05 evra, za zdravstveno zavarovanje za poškodbo pri delu in poklicno bolezen pa 2,01 evra. Ena vrednotnica se šteje za en dan pokojninske dobe.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Ste pripravljeni za skok v podjetništvo? Samozaposlitev čaka nas vas!

Več informacij

Gre za spremembo, ki je nastala na podlagi določbe 29. člena Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) in izdane Odredbe o višini prispevkov za osebno dopolnilno delo, s katero je od 1. septembra 2016 dalje določena nova višina prispevkov za osebno dopolnilno delo za posamezno vrednotnico, so nam sporočili s Finančne uprave RS (Furs) in povedali še, da navedena odrejena višina prispevkov za osebno dopolnilno delo ne spreminja višine prispevkov za socialno varnost za druge vrste socialnih zavarovanj.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Vrednotnice za osebnoVrednotnice za osebno dopolnilno delo – kratek zgodovinski prelet

Vrednotnice za osebno dopolnilno delo, na podlagi katerega se lahko opravlja osebno dopolnilno delo, prinašajo pravice iz zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja. Uvedene so bile leta 2014 s prenovljenim ZPDZC-1 in s ciljem spodbujanja zakonitega opravljanja del, ki se najpogosteje opravljajo na črno (denimo pomoč v gospodinjstvu, občasno varstvo otrok …).

Osebno dopolnilno delo lahko priglasite na vaši najbližji upravni enoti, kot izvajalec pa boste vpisani v seznam izvajalcev, ki opravljajo osebno dopolnilno delo in ga vodi Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Na tem seznamu je trenutno nekaj čez 6300 oseb.

Namesto devet evrov bo za vrednotnice za osebno dopolnilno delo treba plačati  6 centov več, to je 9, 06 evra.

Klikni in deli

Kdo kupi vrednotnico komu in kdaj?

Spomnimo, naročnik vrednotnice za osebno dopolnilno delo  je lahko oseba, za katero določeno delo opravljamo (npr. da za nekoga občasno čistimo (seznam del z liste A) – v tem primeru oseba, ki ima priglašeno ODD, vrednotnice ne kupi, temveč jo kupi naročnik dela, npr. tista, za katero čistimo), če pa izdelujemo izdelke za prodajo mnogim kupcem (seznam del z liste B), pa si vrednotnico kupimo zase, vendar je to smiselno narediti le za tiste mesece, ko vemo, da bomo prodajo izvedli.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Če npr. izvajamo občasna gospodinjska dela, moramo imeti za vsakega naročnika dela svojo vrednotnico. Če pa izdelujemo izdelke, pa za en mesec, v katerem bomo lahko izvedli tudi več prodaj različnim kupcem, potrebujemo le eno vrednotnico. Več: Kolikšna je omejitev prihodkov za osebe, ki opravljajo osebno dopolnilno delo.

O osebnem dopolnilnem delu smo že večkrat pisali. Morda vas zanima naslednje:

Registracija podjetja na VEM točki DATA je brezplačna, hitra in enostavna. Svoj termin si lahko zagotovite na data@data.si ali na telefonu 01 600 1530.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja