Go to Top

Vrednotnica

Vrednotnica

Vrednotnica se je z mesecem aprilom podražila. Za nakup vrednotnice boste po novem odšteli 10,81 evra. Od tega zneska odpade 8,41 evra za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, 2,40 evra pa za zdravstveno zavarovanje.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Vrednotnica – potrebujete jo, če ste izvajalec ODD

Če želite opravljati osebno dopolnilno delo(ODD), ga morate pred pričetkom opravljanja priglasiti na AJPES. Pogoj za legalno opravljanje ODD je vnaprej pridobljena vrednotnica.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Kdo mora pridobiti vrednotnico?

Če dela opravljate za znanega naročnika (dela iz skupine A), mora naročnik za vsakega izvajalca kupiti le eno vrednotnico v koledarskem mesecu, ne glede na višino plačila, število ur zanj opravljenega dela in število zanj opravljenih storitev. Če gre za dela za neznane naročnike (dela iz skupine B), pa mora vrednotnico za posamezni koledarski mesec kupiti izvajalec osebnega dopolnilnega dela sam. Po opravljeni storitvi mora izvajalec naročniku izdati račun. Izvajalec ODD mora Finančni upravi polletno poročati o prihodkih iz naslova osebnega dopolnilnega dela ter mesečno napovedati prejete dohodke iz ODD za odmero akontacije dohodnine. O obdavčitvi ODD smo že pisali v člankih na naši spletni strani.

Za vas spremljamo novosti s področja podjetništva. Spremljajte nas:

Prijavite se na e-novice

Kako se pridobi vrednotnica?

Vrednotnica se  lahko hitro in enostavno pridobi tudi na portalu eUprava. Za nakup vrednotnice potrebujete digitalno potrdilo ali smsPASS in eno izmed plačilnih sredstev, s katerim boste lahko opravili spletni nakup. Po uspešni oddaji vloge na portalu si vrednotnico natisnite. S tem ste uspešno pridobili vrednotnico. S strani državnih organov ne dobite nobenega drugega potrdila o pridobitvi vrednotnice. Kupljene vrednotnice ni mogoče popraviti ali zamenjati.

Zakaj je potrebna vrednotnica?

S plačilom vrednotnice naročnik in izvajalec poskrbita za zakonito naročilo in izvedbo dela, izvajalec ima s tem tudi večjo socialno varnost. Vplačana vrednotnica namreč prinaša pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanje ter pravice iz zdravstvenega zavarovanja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

ODD, vrednotnica in pogosta vprašanja

Sprašujete nas ali lahko skuhate slastno marmelado iz borovnic, ki ste jih nabrali v gozdu in to delo opravljate kot izvajalec ODD. Za dela iz liste B del ODD – nabiranje gozdnih sadežev in dobrin- lahko naberete borovnice in jih prodate na tržnici. Če pa iz borovnic skuhate marmelado in jo želite prodati, morate pri tej dejavnosti upoštevati zakonodajo, ki jo pokrivajo predpisi, ki regulirajo dejavnosti s področja predelave in prodaje živil. To pomeni, da je za pripravo in prodajo marmelade treba registrirati s.p. in marmelade ne morete prodajati kot izvajalec ODD.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja