Go to Top

Vnos živali iz tretjih držav v Slovenijo – kje je možno?

Vnos živali (živih), ki prihajajo iz tretjih držav, lahko v Evropsko unijo vstopajo samo na določenih vstopnih točkah.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Kje se lahko žive živali iz tretjih držav vnesejo v Slovenijo?

Na spletni strani Fursa je zapisano, da je vnos živali (žive živali) iz tretjih držav v EU možen na določenih vstopnih točkah. Tam morajo opraviti veterinarske preglede, s katerimi zagotovi njihove sledljivost in varstvo pred prenosom bolezni na ljudi in živali. Vnos živali (živih) iz tretjih držav v Slovenijo je možen na pomorskih mejnih prehodih Koper in Piran ter na letališčih Portorož, Maribor in Brnik. Le na Brniku pa je možno opraviti premike hišnih ptic. Tam pristojni inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opravijo predpisane preglede. Če živali ne opravijo veterinarskega pregleda zadovoljijo, jim carinski organi ne dovolijo vstopa na carinsko območje EU.

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

podjetniško svetovanje

Ustanovitev d.o.o. – opravite jo lahko na naši DATA točki!

Vnos živali – hišne živali

V skladu z Uredbo (EU) št. 576/2013, ki na ravni EU določa enotna pravila za netrgovske premike hišnih živali, se za hišne živali štejejo psi, mačke, beli dihurji, nevretenčarji (razen čebel, čmrljev ter mehkužcev in rakov), okrasne vodne živali, dvoživke, plazilci, ptice (razen perutnine) in sesalci (glodavci in domači kunci, razen tistih za proizvodnjo hrane), ki spremljajo svojega ali pooblaščeno osebo med netrgovskim premikom. Za njih pa je, dokler traja vnos živali oz. premik odgovoren lastnik ali pooblaščena oseba. Za namene netrgovskih premikov hišnih živali iz tretjih držav na ozemlje EU so državen članice določile mejne prehode, preko katerih je dovoljen vstop živali na njihovo ozemlje. Seznam je na voljo na tej povezavi.

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Vnos živali – kaj je netrgovski premik?

Kako poteka vnos živali, ko gre za netrgovski premik? Pri netrgovskem premiku gre za premik, katerega namen ni prodaja ali prenos lastništva hišne živali. Pogoji, ki jih veterinarski predpisi določajo za netrgovske premike hišnih živali, so različni glede na vrsto živali, starost, državo, iz katere izvirajo oz. v katero so namenjeni ipd. Predpisani so tudi načini identifikacije živali, spremni dokumenti, zdravstvene zahteve (na primer cepljenja). V okviru netrgovksega premika živali lahko na ozemlje EU načeloma vstopa pet živali. V posebnih primerih (npr. udeležba na razstavah) in izpolnjevanju določenih pogojev pa tudi več. Za vnos živali oz. premike hišnih živali iz tretjih držav veljajo najstrožji veterinarski pogoji za premike živali, ki lahko prenašajo steklino (psi, mačke, beli dihurji) in ptičjo gripo (ptice). Nadzor nad izpolnjevanjem pogoje za netrgovske premike hišnih živali opravljajo Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in carinski organi. Lastnik živali mora na vstopni točki navezati stik s carinskim organom ter mu predložiti spremne dokumente in omogočiti potrebna preverjanja.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja