Go to Top

Vlaganje zelenjave: Bi z domačimi pridelki tudi vi radi dodatno zaslužili?

Vlaganje zelenjave in sadja je eden najstarejših načinov shranjevanja živil. Vložene dobrote, pa naj gre za zelenjavo, sadje, sir ali omake, nam lahko prijetno popestrijo hladne zimske dni.

Kljub temu, da nekateri po (vloženo) zelenjavo še vedno raje skočijo v veleblagovnice, so domače dobrote med kupci vse bolj priljubljene in cenjene. Vlaganje zelenjave in sadja je torej lahko odlična priložnost, da porabite prevelike količine predelkov z vrta. Če ustrezno registrirate dejavnost, pa lahko obenem še dodatno zaslužite.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Vlaganje zelenjave je lahko odlična ideja za posel. Preverite, na kaj vse morate biti pri tem pozorni.

Več informacij

Če se odločite, da boste svoje izdelke ponudili na trgu, morate ustanoviti podjetje. To lahko brezplačno in s pomočjo izkušenih podjetniških svetovalcev opravite na VEM točki Data. Več informacij o postopkih pred, med in po registraciji podjetja lahko dobite na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Katero dejavnost registrirati za vlaganje zelenjave?

Ob ustanovitvi podjetja boste morali izbrati tudi dejavnosti, ki jih boste v vašem podjetju opravljali. Proizvodnja živil, katerih glavna sestavina je sadje ali zelenjava, med katere sodi tudi dejavnost vlaganja zelenjave, se kot dejavnost v Standardni klasifikaciji dejavnosti uvršča med Druge predelave in konzerviranje sadja in zelenjave (C10.39). Sem sodijo naslednje dejavnosti:

  • proizvodnja živil, katerih glavna sestavina je sadje ali zelenjava, razen pripravljenih jedi, zamrznjenih ali v konzervah;
  • konzerviranje sadja, oreškov ali zelenjave: zamrzovanje, sušenje, pasteriziranje, vlaganje v olje, kis, slanico ipd.;
  • proizvodnja sadnih ali zelenjavnih prehrambnih izdelkov;
  • proizvodnja kompotov, džemov, marmelad in želejev;
  • praženje oreškov;
  • proizvodnja namazov in drugih izdelkov iz oreškov;
  • proizvodnja hitro pokvarljivih sadnih ali zelenjavnih živil, kot so solate, olupljeno ali narezano sadje in zelenjava, tofu.

vlaganje zelenjave

Vlaganje zelenjave oziroma njeno konzerviranje lahko opravljate tudi kot dopolnilo dejavnost na kmetiji. Kakšni so pogoji za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji, pišemo v prispevku Dopolnilna dejavnost na kmetiji – priložnost za dodaten zaslužek.

Kakšni so dodatni pogoji?

Pred pričetkom oddaje živila na trg se morajo obrati na področju proizvodnje, predelave in trženja živil registrirati v evidenco, ki jo vodi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Upoštevati pa boste morali tudi smernice dobre higienske prakse in uporabe načel HACCP. O vsem tem pa vas bodo ob registraciji podjetja na VEM točki Data opozorili in seznanili naši podjetniški svetovalci.

Prijava na izobraževanje

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Imate vprašanje, na katero vam lahko odgovorijo naši izkušeni podjetniški svetovalci? Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si in si zagotovite svoj termin!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja