Go to Top

Vlada bo širila uporabo davčnih blagajn

V sklopu ukrepov zoper sivo ekonomijo je Vlada RS na seji dne 5.12.2013 prepovedala uporabo ročno pisanih računov oz. paragonskih blokov in omejila plačila z gotovino.

Obvezna uporaba registrskih blagajn

Vlada se je odločila obdržati sedanji sistem t.i. kanadskih davčnih blagajn, kar pomeni, da morajo biti registrske blagajne opremljene z računalniškimi programi za izdajanje in hranjenje računov, ki onemogočajo brisanje oz. popravljanje podatkov. Minister za kmetijstvo Dejan Židan je še posebej poudaril, da bodo tovrstne blagajne obvezne tudi za odvetnike in zdravnike, saj ne bo izvzeta nobena dejavnost.

Takšne blagajne bodo tudi v bodoče morali uporabljati zavezanci, ki so jih morali že do sedaj, postopno pa jih bodo morali začeti uporabljati vsi ponudniki blaga in storitev – izvzeti bodo le tisti, ki na leto izdajo le malo računov in bodo zato smeli izdajati ročno napisane račune. Davčne blagajne bodo sicer obvezne predvidoma od aprila 2014.

Postopna omejitev plačil v gotovini

Vlada namerava prihodnje leto postopno omejiti plačila v gotovini. Zakon o preprečevanju pranja denarja dopušča plačila v gotovini do 15.000 evrov, tako da pravna oseba ali samostojni podjetniki za plačilo blaga v gotovini  ne sme sprejeti več kot toliko. Vlada namerava s postopno spremembo omenjenega zakona ta prag najprej znižati na 5.000 evrov, kasneje postopno na 1.000 evrov.

Vir: Delo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja