Go to Top

Vikend na Hrvaškem vas bo sedaj še bolj drago stal

Vikend na Hrvaškem? Seveda! Imeti počitniški apartma ali hišico ob morju je želja marsikaterega Slovenca. Je pa z njim povezan tudi davek na nepremičnine in ta se je na Hrvaškem dvignil. Kaj to pomeni? Več v nadaljevanju.

Če imate v zvezi z davki kakšna vprašanja, so vam na voljo davčni svetovalci podjetja DATA! Za ponudbo plačljivega strokovnega posveta lahko pokličete na 01/600-1530 ali pišete na data@data.si. Sicer pa na DATI lahko tudi registrirate podjetje!

Izračunajte si plačo

Vikend na Hrvaškem – za koliko se je dvignil davek?

Na Hrvaškem je z začetkom letošnjega leta prišlo do davčnih sprememb. Med drugim tudi glede davka na vikend hiše, v katerih nihče stalno ne živi. Lani je davek na tako nepremičnino znašal od 0,66 do 2 EUR na kvadratni meter uporabne površine.

Sedaj pa imajo hrvaške občine možnost ta davek povečati na maksimalno 5 EUR na kvadratni meter. Številne so se za povišanje odločile; še posebej tiste, ki ležijo ob jadranski obali. To seveda zadeva tudi Slovence, ki v sosednji državi že od nekdaj radi kupujemo vikende na hrvaškem morju.

Brezplačno registrirajte podjetje

davčno svetovanje

Izračunajte si dohodnino

Za ilustracijo: Če imate vikend v hrvaški Istri, je lani davek zanj znašal maksimalno 2 EUR na kvadratni meter uporabne površine. Sedaj pa je v veliko Istrskih občin dvignjen tudi na 5 EUR na kvadratni meter! To v praksi pomeni tudi 2,5 x višji davek glede na preteklo leto.

Koga bo doletela ta obdavčitev?

Ta obdavčitev je namenjena tistim, ki so lastniki apartmajev oziroma vikendov, vendar v njih ne živijo stalno. Prav tako pa jih tudi ne oddajajo v turistične namene.

Ustanovite s.p. na Dati!

Kaj pa če vikend na Hrvaškem oddajate?

V primeru, da to počnete kot fizična oseba, ste davek na oddajanje dolžni napovedati tako na Hrvaškem kot v Sloveniji. Davki, plačani na Hrvaškem, vam bodo znižali davčno obveznost pri nas. Drugače je, v kolikor imate na Hrvaškem registrirano podjetje in nepremičnino oddajate v okviru le-tega. Potem v Sloveniji davka na oddajo ne plačate.

Mimogrede: vas zanima več s področja oddajanja nepremičnin? Nepremičnino lahko oddajate kot sobodajalec, lahko pa se s tem ukvarjate tudi v okviru svojega s.p. Pri ustanovitvi s.p. pa vam pomagamo pri nas na DATI. Poleg brezplačne registracije podjetja vam je na voljo tudi podjetniško svetovanje, v okviru katerega izveste, kako se na najbolj ustrezen način lotiti svoje dejavnosti.

Bi želeli v zvezi s tem pridobiti še dodatne informacije? Pokličite na telefonsko številko 01/600-1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja