Go to Top

Vezanih knjig računov ni dovolj, inšpektorji bodo popustljivi!

Zavezanci, ki izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju brez uporabe ustreznega računalniškega programa oz. elektronske naprave, bodo morali od sobote 31. januarja 2015 dalje izdajati račune iz posebne vezane knjige računov.

Vezane knjige računov je predvidela novela zakona o davčnem postopku, ki jo je DZ v okviru boja proti sivi ekonomiji sprejel decembra 2014. Obvezne bodo za zavezance, ki so doslej uporabljali paragonske bloke, katere od sobote naprej ne bodo smeli več uporabljati.

Poleg tega pa bodo morali vezane knjige računov za izdajo računov pri gotovinskem poslovanju uporabiti tudi vsi tisti ponudniki blaga in storitev, ki račune sicer izdajajo z uporabo računalniških programov oz. elektronskih naprav, a to zaradi okvare programa ali naprave oz. zaradi izpada električne energije ne bo mogoče.

IVezanih knjig računov ni dovolj za vse, inšpektorji bodo popustljivinšpektorji bodo popustljivi

Prve vezane knjige računov so v papirnice prišle v torek, a so hitro pošle, zato do sobote ne bo zagotovljenega zadostnega števila vezanih knjig računov. Inšpektorji bodo v morebitnih postopkih nadzora upoštevali tudi to dejstvo in bodo zato popustljivi.

Kdo mora potrditi vezano knjigo računov prek portala eDavki?

Pred prvo uporabo pa bo treba vezano knjigo računov potrditi še pri Fursu, kjer pričakujejo, da bo večina zavezancev to uredila prek portala eDavki. Potrditev se izvede tako, da prek portala vložijo ustrezen obrazec, v katerega vpišejo serijske številke vezanih knjig računov, ki jih želijo potrditi.

Prek portala eDavki morajo vezane knjige računov potrjevati tisti zavezanci, za katere je na ta način predpisano tudi vlaganje davčnih napovedi in ostalih vlog oz. obrazcev za Furs. Vsi ostali bodo lahko to opravili tudi osebno na finančnem uradu.

Prvi dan obvezne uporabe novosti – 31. januarja – bodo na Fursu med 8. in 13. uro za potrjevanje vezanih knjig računov organizirali dežurstvo. Dežurstvo se bo izvajalo na sedežih finančnih uradov, izključno za potrebe potrjevanja vezanih knjig računov.

Vezane knjige računov je mogoče kupiti v prosti prodaji na trgu, blok formata A5 s 50 seti računov pri DZS stane 5,25 evra.

Pripravila: Anja Grahek

[hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja