Go to Top

Vezana knjiga računov ostaja v uporabi

Na Ministrstvu za finance so predstavili niz ukrepov na davčnem področju, s katerimi želijo bolj sorazmerno porazdeliti davčno breme. Medtem ko se normirancem obeta kar nekaj sprememb, malim davčnim zavezancem obljubljajo manj administrativnih bremen. To naj bi dosegli z odločitvijo, da se vezana knjiga računov lahko uporablja tudi po koncu letošnjega leta.

izobraževanje

Ste že razmislili o tem, da bi svoje knjige vodili kar sami?

Več informacij

Kot rečeno, na finančnem ministrstvu med drugim pripravljajo tudi spremembe Zakona o davčnem potrjevanju računov. Cilj le teh je najti administrativno ugodne rešitve za male davčne zavezance. S tem namenom na ministrstvu predlagajo, da se lahko vezana knjiga računov uporablja tudi po izteku prehodnega obdobja oziroma po 31. decembru 2017.

Od januarja 2016 so v uporabi davčne blagajne. Gre za sistem, preko katerega zavezanci vse izdane račune, plačane z gotovino, potrdijo pri Finančni upravi Republike Slovenije (FURS). Blagajne zavezancev so namreč preko spleta povezane s centralnim informacijskim sistemom FURS. Ta potrjuje in shranjuje podatke o računih pri gotovinskem poslovanju v postopku njihove izdaje v realnem času. Davčno potrjevanje računov omogoča sledljivost in učinkovitost nadzora nad izdanimi računi, kar posledično omejuje sivo ekonomijo.

vezana knjiga računovNa tak način potrjevanja izdanih računov pa niso rabili pristati vsi zavezanci; do 31. decembra letos namreč še poteka t. i. prehodno obdobje, v katerem se lahko zavezanec prosto odloči o tem, ali bo za izdajo računov uporabljal elektronsko napravo za izdajo računov z vzpostavljeno elektronsko povezavo s FURS ali pa vezano knjigo računov. V tem primeru je moral račune prav tako naknadno potrditi, in sicer v največ desetih dneh od izdaje računa prek aplikacije na portalu eDavki. Če imate glede davkov in potrjevanja računov kakršno koli vprašanje, vam na Dati nudimo davčno svetovanje in seminar Abeceda poslovanja. Prav tako pa se lahko pri nas naučite voditi svoje enostavno knjigovodstvo.

Prijava na delavnico

Vezana knjiga računov ostaja v uporabi

Vezana knjiga računov se še vedno pogosto uporablja. Delež njenih uporabnikov je namreč precejšen. Po podatkih FURS za izdajo računov 17.663 (33 odstotkov) zavezancev še vedno uporablja tudi vezano knjigo računov. Od tega 11.735 (22 odstotkov) pa izključno vezano knjigo računov. To pomeni, da  račune izpišejo le ročno. Skupaj ti zavezanci izdajo zelo malo računov, lani denimo 3,4 milijona, kar predstavlja 0,3 odstotke vseh izdanih računov, so nam še povedali na FURS.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Predlog ministrstva, ki ga podpira tudi FURS, je, da vezana knjiga računov ostane v uporabi tudi po izteku prehodnega obdobja. Torej, da jo mali podjetniki lahko uporabljajo tudi po koncu letošnjega koledarskega leta. Eden izmed razlogov za takšno odločitev je tudi ta, da vezana knjiga računov ni razlog za pojav večjih sistemskih nepravilnosti. Takšne so namreč ugotovitve FURS na podlagi izvedenih nadzorov.

Poleg tega pa se bo podaljšal rok za naknadno sporočanje podatkov o računih, izdanih iz vezane knjige računov. FURS se bo poročalo enkrat na mesec in ne več vsakih deset dni, kot to velja sedaj.

Prijava na delavnico

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja