Go to Top

Vaš nakit – vaš posel

Najraje nosite nakit, ki ste ga izdelali sami? Ali vaše kreacije žanjejo občudujoče poglede sodelavk in znank? Si vaše prijateljice za darilo vedno zaželijo kos nakita izpod vaših rok? Se vam je že zgodilo, da vas je med nakupovanjem ustavila neznanka, občudovala zapestnico, ki ste si jo sami izdelali, in vprašala, kje ste jo kupili?

nakit-poselTorej je skrajni čas, da svoj nakit spremenite v svoj posel! Kaj vse se lahko spremeni v posel, smo že pisali. Brez skrbi, začnete lahko z majhnimi koraki. Za začetek preberite prispevek, kako svoj hobi nadgraditi v dobro poslovno idejo. Pojdite po korakih!

  1. Preden hobi spremenite v posel, si vzemite dovolj časa za razmislek.
  2. Razmislite o potencialnih strankah.
  3. Oceniti svoje stroške in predvidite prihodke.
  4. Zberite informacije o načinu registracije, ki omogoča opravljanje dejavnosti.
  5. Naučite se osnov poslovanja in oglaševanja.

Pri vseh naštetih korakih vam bomo na Dati stali ob strani. Za začetek preberite na našem blogu, ali hobi res lahko postane posel. Nato vas vabimo na naš brezplačni seminar o natanko tem, kako zaslužiti denar s svojim hobijem ali idejo. Zanimiv izračun, koliko lahko zaslužite z izdelavo ogrlice, pa so naredili v tem prispevku.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Delajte majhne, a gotove korake

Če je vaša poslovna ideja ročno izdelan nakit, pa se bojite delati velike korake, kot je ustanovitev s.p.-ja, se lahko tega lotite z osebnim dopolnilnim delom (ODD). Ta način opravljanja dejavnosti je primeren za vsakogar. Naprej se na Upravni enoti vpišete v seznam izvajalcev osebnega dopolnilnega dela AJPES-a. Po prijavi pa morate za obdobje, v katerem boste opravljali osebno dopolnilno delo, kupiti vrednotnico oziroma vrednotnice. Vrednotnica je dokument, na podlagi katerega je opravljanje ODD skladno z zakonodajo. Bodite pozorni: skupni prihodki iz osebnega dopolnilnega dela v enem polletju koledarskega leta ne smejo presegati treh povprečnih mesečnih neto plač v Sloveniji v preteklem koledarskem letu. Ta znesek je v letošnjem letu 3.186 evrov.

Odprite spletno trgovino

Preberite tudi, kakšna je obdavčitev osebnega dopolnilnega dela. Izdelke, ki jih izdelate v okviru osebnega dopolnilnega dela, lahko prodajate tudi v spletni trgovini. Stroški spletne trgovine in predvsem pogoji za opravljanje te dejavnosti so veliko nižji kot tisti za pravo fizično trgovino. Seveda pa spletna trgovina potrebuje dobro spletno oglaševanje. O skrivnostih dobrega spletnega marketinga smo že pisali, prav tako o tem, kako doseči čim manj zapuščenih nakupovalnih košaric v spletni trgovini.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Ko se boste spraševali, kdaj je pravi trenutek za prehod iz osebnega dopolnilnega dela v ustanovitev s.p.-ja, vam bomo spet lahko v pomoč. Naši svetovalci na VEM točki vam bodo pomagali pri odločitvi med popoldanskim s.p.-jem ali ustanovitvijo običajnega s.p. In ko tudi občasna pomoč družinskih članov pri izdelavi ali pakiranju nakita ne bo dovolj za zadostitev povpraševanj vaših strank, vam bomo pomagali še s kadrovskim svetovanjem. Pa ne pozabite izbrati dobrega računovodjo!

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja