Go to Top

Uvozne dajatve in carinske formalnosti

Če začnemo čisto na začetku: kaj sploh so uvozne dajatve? Če citiramo Carinsko upravo RS: “Uvozne dajatve so carine in/ali druge dajatve s podobnim učinkom (npr. protidampinške ali izravnalne dajatve)”. Carina se obračunava, kot je predpisano po stopnji od carinske vrednosti blaga, ki se navadno ugotavlja iz samega računa o nakupu, podrugi opciji tudi na osnovi vrednosti enakega ali podobnega blaga, uvoženega na carinsko območje EU. V tem aspektu je potrebno poudariti, da je uvozne dajatve potrebno plačati tudi za rabljeno blago in brezplačne pošiljke.

uvozne dajatveOsnovni predpisi, ki določajo uvoz blaga

Pri carinjenju blaga se uporabijo stopnje, predpisane v carinski tarifi (dostopne na povezavi oziroma spletni strani Carinske uprave RS).

Za pošiljko blaga za nekomercialne namene, katerega vrednost ni večja  700 evrov, se pod določenimi pogoji lahko uporabi pavšalna carinska stopnja v višini 2,5 %.

Carinska stopnja in ostali morebitni ukrepi v zvezi z uvozom in izvozom blaga se lahko ugotovijo s pomočjo brskalnika TARIC.

Poštne pristojbine, carina in DDV

Poštne pristojbine do namembnega kraja se v celoti vštejejo v carinsko vrednost. Izjema je le blago v pošiljkah nekomercialne narave, pri katerih se poštne pristojbine v carinsko vrednost ne vštejejo.

Tako so pošiljke, sestavljene iz blaga zanemarljive vrednosti, ki se pošljejo neposredno iz tretje države prejemniku v EU, oproščene plačila DDV do vrednosti 22 EUR, plačila uvoznih dajatev pa, če vrednost blaga ne presega skupaj 150 EUR, na pošiljko.

Če je torej pošiljka npr. vredna 10 EUR, se ne plača niti carina niti DDV; če pa je pošiljka vredna 23 EUR je treba plačati DDV, carina pa se ne plača; za pošiljko, ki pa bo vredna npr. 170 EUR pa bo potrebno plačati tako carino kot tudi DDV.

Odločanje o odobritvi oprostitve dajatev

Pri odločanju o odobritvi oprostitve dajatev za pošiljke zanemarljive vrednosti se upošteva skupna vrednost blaga v pošiljki in se poštne pristojbine za blago zato v skladu s carinskim zakonikom ne upoštevajo.

Ko se ugotavlja carinska vrednost pošiljk zanemarljive vrednosti, so za določanje te pomembne tudi poštne pristojbine. Poštne pristojbine se torej za namene oprostitve ne upoštevajo, saj se ugotavlja vrednost blaga v pošiljki (in ne carinska vrednost). Kadar pogoji za oprostitev niso izpolnjeni, pa so poštne pristojbine del vrednosti, od katere je treba plačati dajatve.

V naslednjem članku pa podrobneje o oprostitvah uvoznih dajatev!

Vir: Carinska uprava RS

Vam pravni predpisi povzročajo preglavice? Nič hudega, v podjetju Data d. o. o. vam lahko pri tem pomagamo! Dosegljivi smo na 01 600 1530 ali po elektronski pošti na data@data.si.

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja