Go to Top

Uveljavljanje stroškov pri študentskem delu

Študenti, dijaki in vsi ostali, ki ustvarjate svoje prihodke preko začasnih pogodb civilnega in avtorskega prava imate čas do 5. februarja, da oddate vlogo za uveljavljanje stroškov.

->>Kdaj je samozaposlitev bolj smiselna od podjemne ali avtorske pogodbe ali študentskega dela? Preverite skupaj z nami!

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Pred plačilom dohodnine se vam sicer od davčne osnove, torej vašega zaslužka, odšteje 10 odstotkov normiranih stroškov in olajšave, preostali prihodki pa se obdavčijo z dohodnino.

Uveljavljanje stroškov pred ali po informativni odmeri dohodnine

Vseeno pa imajo vsi, ki opravljajo študentsko delo, pripravljajo avtorska dela, ki jim je plačano z avtorsko pogodbo ali pa delajo preko podjemne pogodbe možnost, da uveljavljajo dejanske stroške. Tako lahko uveljavljajo stroške prevoza na delovno mesto, dejanske stroške prevoza na službeni poti in dejanske stroške nočitve.

->> Potrebujete računovodsko pomoč? Obrnite se na naš računovodski servis, kjer vam bodo napi računovodje z veseljem pomagali! Pišite nam na [email protected] ali pokličite na 01 6001 530.

uveljavljanje stroškov

V vlogi morajo navesti izplačevalca in po mesecih uveljaviti stroške. Dodati morajo tudi priloge.

Če zavezanci niso že med izplačevanjem in ne bodo z omenjeno napovedjo uveljavljali dejanskih stroškov prevoza, lahko to še vedno storijo po prejemu informativnega izračuna dohodnine. Nanj lahko vložijo ugovor v 15 dneh od prejema. Po novem lahko zavezanci v eDavke vstopajo tudi brez certifikata.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Od letos dalje bo za študente in dijake obdavčitev z dohodnino ugodnejša, saj bodo upravičeni do višje posebne osebne olajšave v višini 100 odstotkov splošne olajšave. Olajšava za študentsko delo bo tako znašala 3.207,70 evra in bo torej enaka splošni olajšavi.

Delodajalce, ki potrebujejo občasno pomoč preko različnih pogodb, pa bo zagotovo zanimalo tudi, kako so obdavčene različne oblike dela. Na voljo so vam tudi različni informativni kalkulatorji, s katerimi lahko na hitro preverite, kaj se vam bolj izplača – študentsko delo, delo preko avtorske ali preko podjemne pogodbe!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja