Go to Top

Uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane

Uveljavljanje olajšav za vzdrževanje družinske člane ima predviden rok 5. februar, ali kasneje prek ugovora na informativni izračun

Uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane je tudi letos omogočeno preko eDavkov. Skrajni rok je 5. februar. 

Imate otroka in niste prepričani kateremu od staršev se bolj splača uveljavljati olajšavo? Ali pa imate morebiti več otrok in Vas zanima kako za vas najbolj ugodno razdeliti davčne olajšave? Na naši spletni strani vam je na voljo kalkulator za izračun dohodnine 2019, s katerim lahko izračunate kako optimalno uveljavljati otroke kot davčno olajšavo.

Informativni izračun plače

Uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane preko sistema eDavki

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Olajšavo za vzdrževane družinske članek vnesete preko vloge, ki jo je tudi letos mogoče oddati kar elektronsko. Bolj natančno preko spletnega sistema eDavki oziroma aplikacije s taistim imenom. Prednost digitalnega načina za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane je v možnosti uporabe pred izpolnjenega obrazca z lanskimi podatki in povračilo dohodnine 13 dni prej kot drugače.

 

Vzdrževane družinske člane kot olajšavo lahko uveljavljate na mesečni ali na letni ravni

Posebno olajšavo – uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine, lahko izvedejo davčni zavezanci na mesečni ali letni ravni. Na mesečni ravni mora zavezanec svojemu delodajalcu dostaviti izpolnjen obrazec, ki se imenuje: »Obvestilo o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine«. Medtem ko zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave, vloži vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

Kdo lahko uveljavlja olajšavo?

A še preden se lotite postopka za uveljavljanje dohodninskih olajšav, vam pravniki na Dati povzemamo nekaj relevantnih podatkov Finančne uprave Republike Slovenije (FURS). In sicer, katere so tiste osebe, ki so upravičene za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane. Gre za osebe, ki:

  • imajo v Sloveniji prijavljeno prebivališče,
  • so državljani Republike Slovenije,
  • so državljani države članice-EU,
  • so rezidenti države, s katero ima Slovenija sklenjeno pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčenega dohodka, ki omogoča izmenjavo informacij zaradi izvajanja domače zakonodaje.

Za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane se upoštevajo otroci do 18. leta starosti. Za ostale vzdrževane družinske člane morajo zavezanci izpolnjevati navedene pogoje, vlogi pa hkrati predložiti še posebna dokazila. Tako se zavezancem za dohodnino davčna osnovna lahko zniža za posebno okoliščino – vzdrževanje družinskih članov.

Pravni nasvet

Informativni izračun dohodnine brez upoštevane olajšave

V kolikor zavezanec olajšave ne uveljavlja – niti na mesečni, niti na letni ravni – potem bo prejel informativni izračun dohodnine brez upoštevane tovrstne okoliščine. To pomeni, da bo imel večje doplačilo oziroma manjše vračilo kot sicer.

Najbolj se izplača, da vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane predloži tisti starš, ki ima višji dohodek iz dela – torej plačo. V kolikor pa se starša ne moreta sporazumeti o tem, kdo bo olajšavo uveljavljal, se obema prizna sorazmerni delež (vsakemu polovica).

Vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane lahko izpolnijo tudi tisti zavezanci, ki želijo spremeniti čas vzdrževanja posameznega zavezanca. Denimo, če se spremeni dohodek ali drugi pogoji enega od staršev oziroma skrbnika.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja