Go to Top

Uveljavljanje odbitka tujega davka

Uveljavljanje odbitka tujega davka je mogoče le v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine, opozarjajo na Finančni upravi RS (Furs).

>>> Vas mika dodaten zaslužek? Oglasite se na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo in skupaj s podjetniškimi strokovnjaki poiščite pravo poslovno idejo. Dobili boste tudi osnovne informacije o tem, kako poteka ustanovitev podjetja.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Davčnemu zavezancu se odbitek davka, plačanega v tujini, prizna pri izračunu in poračunu dohodnine na letni ravni samo, če davčni zavezanec uveljavljanje odbitka tujega davka zahteva v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma napovedi za odmero dohodnine.

Če tega ne stori v ugovoru pa ima tak zavezanec možnost, da zoper odločbo o odmeri dohodnine vloži pritožbo. V njej pa uveljavlja tuji davek.

Uveljavljanje odbitka tujega davka v ugovoru

V skladu z določili Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2; 273. člen) je uveljavljanje odbitka tujega davka možno v ugovoru zoper informativni izračun.

uveljavljanje odbitka tujega davkaV tem primeru so sestavni del ugovora tudi ustrezna dokazila glede davčne obveznosti izven Republike Slovenije. Zlasti o znesku davka, plačanega v tujini, in o osnovi za plačilo davka. Pa tudi o tem, da je znesek tujega davka dokončen in dejansko plačan. Kot ustrezna dokazila za uveljavljanje odbitka tujega davka, se štejejo listine, izdane s strani davčnega organa tuje države, ali drugi dokumenti, ki nedvoumno dokazujejo obstoj davčne obveznosti ali plačilo davka izven Republike Slovenije, pojasnjujejo na Fursu.

Če davčni zavezanec rezident ne uveljavlja odbitka tujega davka v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine, mu Furs odmeri dohodnino, ne da bi se upošteval odbitek davka, plačanega v tujini.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Na enak način se uveljavljajo stroški prevoza in prehrane

Enako kot za uveljavljanje odbitka tujega davka Furs ravna tudi glede upoštevanja dejanskih stroškov prevoza in prehrane. Natančne podatke o dejanskih stroških prevoza in prehrane za celo leto lahko zavezanec predloži šele po koncu leta (za upravičenje dejanskih stroškov zavezanec izkazuje z dejansko prisotnostjo na delovnem mestu). Zato zavezanec lahko uveljavlja pravilne dejanske stroške z ustreznimi dokazili v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine skupaj z uveljavljanjem tujega davka.

Kako vložiti ugovor zoper informativni izračun dohodnine?

Ugovor se lahko vloži elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z uporabniškim imenom in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Če zavezanec odločili, da bo ugovor oddal v papirnati obliki, obrazec lahko natisne s Fursove spletne strani ali pa ga prejme na enem izmed finančnih uradov. Na podlagi ugovora bo Furs izdal novo dohodninsko odločbo.

>>> Potrebujete pomoč pri pripravi ugovora? Nudimo vam davčno svetovanje! Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530! Koristne informacije pa dobite tudi v prispevku Ugovor na dohodnino 2017.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja