Go to Top

Ustanavljanje podjetij – samo v Ljubljani lani 1.266 novih podjetij

Velika večina – 95,1 odstotkov – vseh podjetij v Sloveniji je mikropodjetij, ki zaposlujejo manj kot deset oseb, kaže državna statistika.

Ustanavljanje podjetij - samo v Ljubljani lani 1.266 novih podjetij

Največ novih podjetnikov se je odločilo za ustanovitev podjetja za opravljanje informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, sledijo pa dejavnosti kmetijstvo, lov, gozdarstvo in ribištvo. V teh dejavnostih so se sicer najbolj povečali prihodki. Na tretjem mestu po številu novih podjetij so raznovrstne poslovne dejavnosti, kjer je bilo obenem največ novih zaposlitev.

Največ novih podjetij je bilo lani registriranih v Ljubljani (1.266).

Klikni in deli

Vsa podjetja v Sloveniji so v letu 2014, za katero je Statistični urad RS danes objavil dokončne podatke, ustvarila za slabih 93,6 milijarde evrov prihodkov. Največ prihodka ustvarijo manj številna, a večja srednja podjetja (po številu zaposlenih med 50 in 250) – 26,1 odstotka celotnih prihodkov vseh podjetij ter velika podjetja (po številu zaposlenih nad 250) – 33,2 odstotka prihodkov.

V letu 2014 je sicer v Sloveniji delovalo 186.433 podjetij, ki so zaposlovala 826.447 oseb.

V povprečju so bile v enem podjetju lani zaposlene 4,4 osebe.

Klikni in deli

Med vsemi (za potrebe statistike so tudi samostojni podjetniki obravnavani kot podjetja) podjetji, so po organizacijski obliki najpogostejša oblika podjetništva fizične osebe z dejavnostjo oziroma samostojni podjetniki. Gospodarske družbe pa so zaposlovale največ oseb in ustvarile največ prihodkov. Tako je 59.856 gospodarskih družb ustvarilo več kot 80 milijard prihodkov, 100.356 samostojnih podjetnikov pa le 5,8 milijarde evrov prihodkov. Ostalo so druge pravne osebe.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Vsi kazalniki kažejo, da se podjetništvo v Sloveniji razvija, odpirajo se nova podjetja in morda je čas, da se za ta pomemben korak v življenju odločite tudi vi. Posvetujte se z nami na našem skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Več informacij

Številke kažejo, da je bilo tako v letu 2014 za 1,1 odstotka več zaposlenih, 2,4 odstotka več podjetnikov se je odločilo za ustanovitev podjetja, ustvarjenih je bilo za 3,3 odstotka več prihodkov kot v letu prej.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja