Go to Top

Usposabljanje na delovnem mestu za več kot 4.500 brezposelnih

Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) je danes objavili javno povabilo za usposabljanje na delovnem mestu pri delodajalcih iz vse Slovenije, in sicer za 4.525 brezposelnih. Brezposelni si tako lahko izboljšajo zaposlitvene možnosti, delodajalci pa usposobijo kandidate za konkretno delo. Za usposabljanje bodo delodajalcem povrnili upravičene stroške, so zapisali v sporočilu za javnost.

Usposabljanje na delovnem mestu: več denarja za vzhodni del države

Za obdobje 2016/2017 je na voljo skoraj 8,75 milijona evrov, kar v 80 odstotkih sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, preostali 20 odstotkov pa je zagotovljenih iz slovenskega proračuna. Od celotnega zneska je 60 odstotkov odstotkov celotne vrednosti namenjene brezposelnim s stalnim prebivališčem v vzhodni Sloveniji, 440 pa za brezposelne s stalnim prebivališčem v zahodni Sloveniji.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Avtorska ali podjemna pogodba? Osebno dopolnilno delo ali pomoč družinskega člana podjetniku? Že poznate razlike? Pridite na seminar!

Več informacij

Za delodajalce

Na javno povabilo se lahko prijavijo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, ki izpolnjujejo tudi vse druge pogoje za prijavo. Ponudbo za usposabljanje brezposelnih na delovnem mestu lahko oddajo do porabe razpoložljivih sredstev oziroma ne kasneje kot do 31. maja 2017 do 13. ure, ko se izteče končni rok za prijavo na povabilo. Ko se brezposelne osebe napoti na usposabljanje, imajo delodajalci tako možnost, da spoznajo nove kandidate in jih usposobijo za konkretno delo še pred sklenitvijo delovnega razmerja.

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Ko so brezposelni (njihovi pogoji so opisani spodaj) razdeljeni med delodajalce, se po končanem usposabljanju delodajalcem vrne upravičene stroške. Za dvomesečno usposabljanje, ki poteka na enostavnih, nezahtevnih in manj zahtevnih delovnih mestih, ZRSZ povrne 370 evrov za udeleženca. Za trimesečno usposabljanje, ki se izvaja na zahtevnih in bolj zahtevnih delovnih mestih, pa 493 evrov. Delodajalcem iz posebej opredeljenih skupin v javnem povabilu lahko povrnejo samo dejansko nastali strošek za predhodni zdravniški pregled udeležencev.

Več podrobnosti za delodajalce.

Za brezposelne

usposabljanje na delovnem mestu

Za javni razpis so primerne brezposelne osebe, ki so brezposelne in starejše od 50 let in so med brezposelne prijavljeni najmanj tri mesece. Ravno tako se lahko v program vključujejo brezposelni, ki so dopolnili 30 let ali več in so najmanj eno leto prijavljeni med brezposelnimi (dolgotrajno brezposelni). Udeleženci usposabljanja so lahko tudi brezposelni v starosti 30 let in več, s končano ali nedokončano osnovno šolo, ki so najmanj tri mesece prijavljeni med brezposelnimi. Brezposelnim, ki težje najdejo zaposlitev, tako želijo omogočiti usposabljanje na delovnem mestu, z namenom, da pridobijo nova znanja in izkušnje in si izboljšajo zaposlitvene možnosti.

Med ali po usposabljanju na delovnem mestu se zaposli več kot 70 odstotkov udeležencev!

Klikni in deli

Usposabljanje na delovnem mestu poteka brez delovnega razmerja, saj bodo udeleženci med usposabljanjem še naprej prijavljeni na zavod za zaposlovanje. Usposabljanje poteka pod vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec in praviloma traja praviloma polni delovni čas, ne sme pa potekati ob nedeljah in praznikih. Za dejansko udeležbo na usposabljanju se brezposelnim mesečno izplača dodatek za prevoz (potni stroški) in dodatek za aktivnost. Pred začetkom usposabljanja morajo opraviti zdravniški pregled in podpisati pogodbo o vključitvi v program. Delodajalec jih mora za vsak mesec usposabljanja zavarovati za invalidnost in smrt, ki je posledica poškodbe pri delu.

Več podrobnosti za iskalce.

Statistika kaže dobro

Od leta 2010 se je na delovnem mestu usposabljalo skoraj 27.000 brezposelnih pri več kot 16.500 delodajalcih. Med usposabljanjem ali po njegovem zaključku se zaposli več kot 70 odstotkov udeležencev programa, skoraj 40 se jih zaposli pri istem delodajalcu, kjer so se usposabljali.

Vir: Zavod RS za zaposlovanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja