Go to Top

Cenejši dostop do patentne zaščite v EU

V letu 2015 bo zaživel tako imenovani unitarni patent, ki prinaša korenito spremembo patentnega sistema in z njo spremembo poslovnega okolja v članicah EU.

Sistem varstva izumov trenutno

Cenejši dostop do patentne zaščite v EUPrijaviti je možno patent, ki velja v eni državi. Evropski patent lahko prijavite pri Evropski patentni organizaciji, pri katerem prednostna pravica velja v državah članicah EU. Patent je potrebno kljub temu posebej validirati v izbranih državah članicah. Prav tako lahko patent mednarodno prijavite prek sistema PCT v okviru WIPO, pri katerem prednostna pravica velja v izbranih državah tega sistema. Patent je kljub temu potrebno posebej validirati v izbranih državah članicah.

Za validacijo patenta je v večini držav potrebno priložiti prevod patenta in plačati pristojbino. Povprečni stroški registracije patenta, ki ga želite validirati v 13 državah članicah, znašajo od 12.500 do 32.000 evrov za en patent.

Glavne prednosti unitarnega patenta

Z uvedno unitarnega patenta bo dostop do patentne zaščite cenejši na področju unije. Večja bo tudi pravna varnost, kar je pomemben dejavnik spodbude za večjo inovativnost.

Natančnih izračunov za nove stroške patentne zaščite še ni, vendar bi se naj po uvedbi ta strošek gibal med 5.000 in 7.000 evrov za en patent.

Slabosti unitarnega patenta

Za naš gospodarski sistem je največja slabost dejstvo, da bodo po novem patenti veljali v vseh državah članicah. Tako bo naenkrat v Slovenijo lahko vstopilo tudi do 20-krat več patentov letno. To bo spremenilo obseg svobode delovanja za slovenska podjetja.

Več informacij o tem lahko preberete tukaj.

 

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja