Go to Top

Umetniško ustvarjanje – priložnost za zaslužek v decembru

Umetniško ustvarjanje za marsikoga predstavlja vir zaslužka. December ponuja priložnost za podjetne posameznike, še posebej tiste, ki so v umetniško ustvarjalni. Praznična sezona je pred vrati in to je obdobje, ko se povpraševanje po različnih izdelkih in storitvah poveča. To lahko izkoristite na različne načine. Odprete lahko podjetje, ki te stvari ponuja!

Lahko je to redni s.p. ali popoldanski s.p. Registracijo podjetja lahko v vsakem primeru brezplačno opravite pri nas na Data točki! Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si ter si rezervirajte svoj termin.

Brezplačno registrirajte podjetje na Dati!

December je mesec, ki prinaša s seboj čarobnost prazničnega vzdušja. Je čas, ko se ljudje radi posvetijo kulturnim in razvedrilnim dejavnostim, ki prinašajo veselje in skupno povezanost. Če boste registrirali podjetje, ki bo ponujalo teh dejavnostih, boste na postopku registracije morali našim referentom povedati t.i. šifro dejavnosti, ki ste jo izbrali.

V tem članku bomo opisali šifre dejavnosti, ki se uvrščajo pod kulturne in razvedrilne dejavnosti, kot sta umetniško ustvarjanje in uprizarjanje.

Izračunajte si plačo z Data kalkulatorjem!

Odprite s.p. na Dati!

Umetniško ustvarjanje – kulturne in razvedrilne dejavnosti

Če ste spretni pri izdelavi unikatnih izdelkov, daril, okraskov ali drugih prazničnih izdelkov, lahko to ponudite na tržnicah ali sejmu. Umetniško ustvarjanje se v dokumentu Standardna klasifikacija dejavnosti (SKD) uvršča pod šifro 90.030. Sem spadajo:

–  dejavnost samostojnih upodabljajočih umetnikov, kot so kiparji, slikarji, ilustratorji, risarji, bakrorezci, graverji ipd.
–  restavriranje umetniških del in muzejskih predmetov, npr. slik
–  ročno unikatno poslikavanje porcelana, stekla, keramike, lesa ipd.
–  izdelovanje unikatnih izdelkov slovenske kulturne dediščine
–  umetnostna obrt npr. ročno barvanje pisanic

Za prodajo na tržnicah ali sejmu je seveda potrebno registrirati ustrezno šifro dejavnosti (SKD 47.890), ter se dobro pozanimati o pogojih prodaje. Svojo ponudbo pa lahko razširite tudi preko spleta – odprete spletno trgovino in ponudite izdelke, ki so prilagojeni praznični sezoni. Poskrbite, da ob tem ustrezno registrirate dejavnost. (SKD 47.910).

Kilometrina – koliko znaša v 2023?

Umetniško uprizarjanje – kulturne in razvedrilne dejavnosti

Razmislite lahko tudi o tem, kako bi lahko svoje spretnosti uporabili za zagotavljanje prazničnih storitev in sodelovanje v prazničnih dogodkih (koncerti, prireditve). Nekaj dejavnosti najdete pod šifro (SKD 90.010) – Umetniško uprizarjanje.

Sem spadajo:

– priprava in izvedba gledaliških, opernih ali plesnih predstav, koncertov, lutkovnih predstav ter drugih odrskih prireditev:
– dejavnost gledaliških in cirkuških skupin, ansamblov, orkestrov ipd.
– dejavnost samostojnih umetnikov, kot so igralci, plesalci, glasbeniki, govorniki, predavatelji
– dejavnost voditeljev predstav in prireditev, diskdžokejev
– storitve statistov, nastopanja v filmih in reklamah, oglasih

Pomembno je, da se pravočasno pripravite, da čim bolje izkoristite praznično povpraševanje, če si v tem času želite zaslužiti. Če ne veste kako začeti, vam lahko pomagajo naši podjetniški svetovalci. Za ponudbo svetovanja nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja