Go to Top

Ukinjen davek ob spremembi namembnosti zemljišč!

Ukinjen davek predstavlja davek na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč, kjer se je obdavčil kapitalski dobiček od prodaje zemljišč, ki se ob odsvojitvi štejejo za zemljišča za gradnjo stavb. Davek je urejal Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) in se preneha uporabljati s 1.4.2020.

 

Potrebujete strokovno davčno svetovanje? Vse lahko uredite pri nas – podjetja Data d.o.o.!

Pri našem podjetju Data d.o.o. lahko dobite vse odgovore na Vaša davčna in celo pravna vprašanja! Data d.o.o. se že tri desetletja ukvarja s svetovanji vseh vrst, tudi svetovanji podjetniki in tudi tujimi podjetniki! Povprašajte po ponudbi naših storitev na data@data.si!

Informativni izračun dohodnine

 

Ukinjen davek je zajemal zemljišča, ki…

Ukinjen davek je obsegal davek na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč, kjer se je obdavčil kapitalski dobiček od prodaje zemljišč, ki se ob odsvojitvi

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

štejejo za zemljišča za gradnjo stavb. V okvirih ZUJF-a so se zemljišča za gradnjo stavb smatrala zemljišča, ki so za gradnjo stavb evidentirana v registru nepremičnin, v skladu s predpisi o množičnem vrednotenju nepremičnin, ali zemljišča, ki so stavbna zemljišča, za katera občina potrdi, da ustrezajo kriterijem za določitev zemljišč za gradnjo stavb.

Ukinjen davek izhajal iz Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin – ZMVN! Ukinjen davek na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč se je prenehal uporabljati s sprejetjem Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin – (ZMVN-1). Ta vsebuje 57. člen, s katerim prenehajo veljati določila Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin – ZMVN, ki urejajo kategorijo zemljišč za gradnjo stavb. S tem zakonske določbe ZUJF-a, glede davka na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč, ne bo več mogoče izvajati.

 

Ukinjen davek se je nanašal na prodajalca zemljišča!

Davčni zavezanec v primeru tega davka se je smatral prodajalec zemljišča – bodisi fizična ali pravna oseba. Torej tisti zavezanci, ki so prodali zemljišče za gradnjo stavb in je v času njihovega lastništva prišlo do spremembe namembnosti zemljišča v zemljišče za gradnjo stavb. To tudi s pogojem, da je od spremembe namembnosti do prodaje zemljišča minilo manj kot 10 let.

Pravni nasvet

 

Davčna osnova pri ukinjenem davku…

Ukinjen davek je predvideval davčno osnovo, kot razliko med vrednostjo zemljišča ob odsvojitvi, zmanjšano za stroške odsvojitve, in vrednostjo zemljišča ob pridobitvi, povečano za stroške pridobitve. Stroški pridobitve oziroma stroški odsvojitve so se šteli stroški, ki se po zakonu, ki ureja dohodnino, priznali kot stroški odsvojitve oziroma stroški pridobitve kapitala. Vrednost ob pridobitvi in odsvojitvi je smiselno izhajala iz določb Zakona o dohodnini, ki urejajo vrednost ob pridobitvi in odsvojitvi za namene odmere dohodnine od dobička iz kapitala od odsvojitve nepremičnin.

Komentarjev (2)

  • Konstanca Soss 28. Marca 2020 - 12:48 Odgovori

    Se pravi: kupim travnik, dam vlogo za spremembo namembnosti v stavbno zemljišče za gradnjo, prodam. Dobiček ni obdavčen. Smo dobili kakšen nadomestni zakon? Več ali manj razlagate zdaj že neveljaven zakon. LP KS

    • DATA d.o.o. 8. Aprila 2020 - 22:05 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za sporočilo. V DATA d.o.o. si prizadevamo delovati informativno za naše bralce in sledilce. Prispevek je bil pripravljen na podlagi obvestila pristojnih institucij širši javnosti. V kolikor imate morebiti konkretno vprašanje povezano z zakonodajo na tem področju nam ga lahko posredujete na data@data.si. Če bo v naši pristojnosti bomo nanj seveda odgovorili.

      Lep pozdrav in vse dobro,
      DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja