Go to Top

UJP: Nepopolni elektronski račun bo zavrnjen

Z novim letom so proračunski uporabniki morali pričeti z upoštevanjem novih določil glede nepopolnosti oziroma zavrnitve e-računov, kot jih določa Pravilnik o standardih in pogojih izmenjave elektronskih računov prek enotne vstopne in izstopne točke pri Upravi Republike Slovenije za javna plačila.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Pridružite se nam na seminarju, kjer vas bomo seznanili z vsemi oblikami dela in njihovimi obdavčitvami ter vam pomagali izbrati pravilno obliko dela glede vaše potrebe.

Več informacij

Po novem bo Uprava Republike Slovenije za javna plačila (UJP) e-račun zavrnila, če ta ne bo skladen z obliko e-Sloga oziroma ne bo vseboval vseh dodatnih obveznih podatkov, ki jih bo potreboval proračunski uporabnik za obdelavo e-računov. V skladu s pravilnikom bodo na UJP zavrnili vsak nepopolni elektronski račun.

elektronski račun

Elektronski račun in dodatne novosti še letos

Vse neposredne in posredne uporabnike državnih in občinskih proračunov (to so proračunski uporabniki), ki izdajajo račune za opravljene storitve ali prodano blago, pa v letošnjem letu čaka še dodatna novost. Na UJP zagotavljajo, da bodo banke do konca letošnjega leta podprle pošiljanje dobropisov in bremepisov v elektronski obliki.

Vas zanima, kako bodo novosti glede izmenjave e-računov vplivale na vas?
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Elektronski račun je s 1. januarjem 2015 namreč postal obvezen za vse neposredne in posredne uporabnike državnih in občinskih proračunov, ki izdajajo račune za opravljene storitve ali prodano blago. Kot pojasnjujejo na upravi za javna plačila, pa so se v preteklem letu proračunski uporabniki soočali s težavami glede izmenjave e-računov.

Pogoste nepravilnosti so tehnične narave

Precej težav so imeli pri izmenjavi e-računov prek bančnega omrežja, saj banke ne podpirajo izmenjave dobropisov in bremepisov v elektronski obliki, ne podpirajo pa niti elektronskega zavračanja e-računov. A na upravi dodajajo, da naj bi se ta težava postopoma rešila v letošnjem letu, ob koncu leta pa bodo banke elektronski sistem povsem podprle.

Do tedaj pa morajo podjetje oziroma izdajatelji e-računov dobropise in bremepise poslati prek UJP, in sicer prek spletnega portala UJPeRačun, zavrnitve e-računov pa lahko prejemniki e-računov pošiljajo kar v papirni obliki.

Ali ste vedeli? V letošnjem letu vas na področju bančne izmenjave e-računov čaka novost!

Klikni in deli

Kot pravijo na UJP, proračunski uporabniki upoštevajo določbe Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (ZOPSPU), pogoste nepravilnosti pa so se, poleg izmenjave e-računov prek bančnega omrežja, pojavljale le pri tehnični pripravi in vizualizaciji e-računov.

Po podatkih uprave za javna plačila, se je do konca leta 2014 v sistem prejemanja elektronskih računov skupaj vključilo 1.566 proračunskih uporabnikov, lansko leto pa se je ta številka še povečala za v prejemanje e-računov vključilo še 1.196 proračunskih uporabnikov.

UJP: Podpiramo izmenjavo računov v elektronski obliki

Kot še dodajajo na UJP: »Izmenjava računov v elektronski obliki zagotavlja zmanjšanje stroškov tako izdajateljem kot tudi prejemnikom, ažurno knjigovodstvo, zelo majhno možnost napak in samodejno povezavo s plačilnim sistemom.«

izobraževanje

Vas zanima, kako lahko na enostaven način predstavitev svoje produkte in storitve tudi tujim trgom?

Več informacij

Elektronski račun, ki mora biti v enotni standardizirani obliki e-računa, je enakovreden nadomestek računa v papirni obliki. Sestavljajo ga ovojnica, e-slog oziroma standardizirana oblika e-računa in poljubne priloge.  Ovojnica pa vsebuje naslednje obvezne elemente:

  • podatke za usmerjanje,
  • podatke o izvoru dokumenta,
  • podatke za plačilo,
  • podatke o prilogah e-računa.

Ali veste, katere so še druge prednosti za izmenjavo računov v elektronski obliki oziroma, kako izgleda elektronski račun? Preberite si še:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja