Go to Top

Ugovor zoper izračun dohodnine 15 dni po njegovi vročitvi

V primeru, da zavezanec za dohodnino ugotovi, da so podatki v informativnem izračunu nepravilni ali nepopolni, ima čas 15 dni, da od vročitve informativnega izračuna vloži ugovor zoper izračun dohodnine.

izobraževanje

Davčni obračun za normirance

Tudi t. i. normiranci morajo ob koncu poslovnega leta oddati davčni obračun in določiti zavarovalno osnovo za prihodnje poslovno leto. Pridružite se nam na delavnici, kjer vas bomo naučili sestaviti davčni obračun.

Več informacij

Ugovor zoper izračun dohodnine s posebnim obrazcem

Zavezanec ugovor zoper izračun dohodnine vloži tako, da na obrazcu za Ugovor obkroži številko pred ugovornim razlogom in v skladu s tem izpolni ustrezne rubrike.

Na Finančni upravi RS pojasnjujejo, da v primeru, da zavezanec za dohodnino umre med tekom roka za ugovor zoper izračun dohodnine, lahko slednjega vložijo njegovi pravni nasledniki. To velja le v primeru, da zavezane za dohodnino ugovora še ni vložil. Rok za vložitev začne v tem primeru teči znova in sicer lahko pravni naslednik vloži ugovor v 15 dneh od pravnomočnosti sklepa o dedovanju.

Vas zanima, kaj lahko pričakujete? Še vedno lahko uporabite naše informativne izračune:

Izračun dohodnine – olajšava za otroke

Izračun dohodnine 2015

Kot smo že pisali, bodo tudi letos iz Fursa prvi sveženj dohodninskih izračunov na pošto oddali konec marca, drugega pa konec maja. Prav tako smo v prispevku Odločba o odmeri dohodnine 2015: Da ne bo več nihče ostal brez vplačane akontacije pisali o tem, da bo letos Furs poslal dohodninske izračune prav vsem zavezancem, zato jih bo za okoli 600.000 več kot minula leta.

Zavezanec v primeru vložitve ugovora ne prejme vračila

Na Fursu pojasnjujejo, da v kolikor zavezanec vloži ugovor zoper izračun dohodnine v zakonskem roku, ni dolžan poravnati obveznosti po informativnem izračunu oziroma ne prejme vračila na podlagi informativnega izračuna.

Informativni izračun dohodnine se vroča z navadno vročitvijo, zato se šteje, da je vročitev opravljena 15. dan od dneva odpreme informativnega izračuna, pri čemer je datum odpreme naveden na kuverti. Zavezanec za dohodnino pa ima po vročitvi informativnega izračuna dohodnine čas 15 dni, da vloži ugovor.

Če je informativnih izračun dohodnine napačen, vložite ugovor zoper izračunu!

Ugovor zoper izračun dohodnine zavezanec vloži, če:

  • želi spremeniti in dopolniti podatke o dohodkih,
  • želi spremeniti ali dopolniti podatke o dohodkih, prejetih oziroma doseženih v tujini in uveljavljanja odbitka davka, plačanega v tujini ter uveljavljanja oprostitve na podlagi mednarodne pogodbe,
  • želi spremeniti ali dopolniti podatke o vzdrževanih družinskih članih,
  • želi uveljavljati davčne olajšave,
  • so bili v informativnem izračunu upoštevani pravilni podatke, vendar je po njegovem mnenju napačen sam izračun dohodnine,
  • če obstajajo drugi ugovorni razlogi, ki niso bili zajeti v navedenih točkah.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Od avtorske pogodbe do zaposlovanja. Abecedo poslovanja vam predstavimo na seminarju, kjer se vas bomo seznanili s črkami abecede in ključnimi pomeni za učinkovito in uspešno poslovanje. Pridružite se nam!

Več informacij

Vas zanima več o informativnem izračunu dohodnine? Preberite si naslednje prispevke:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja