Go to Top

Turistično vodenje kot podjetniška dejavnost

Turizem je v zadnjem času v polnem razmahu. Ker gre za zelo dobičkonosno panogo, je tudi interes za odpiranje podjetij, ki se ukvarjajo z dejavnostmi, ki so povezane s turizmom, precejšen. Če imate radi dinamično delo in imate veliko znanja, je turistično vodenje lahko pravi posel za vas.

Kako lahko postanete turistični vodnik, smo pisali v prispevku Kako postati turistični vodnik?. Zaradi spremenjenih zakonodajnih pravil pa se utegne povpraševanje po usposobljenih slovenskih turističnih vodnikih še povečati. Preverite, zakaj bo temu tako!

>>> Ustanovitev podjetja je postopek, ki ga hitro in enostavno lahko opravite na VEM točki DATA. Pred tem vam vse informacije o registraciji s. p. ali d. o. o. povemo na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Nova pravila za turistično vodenje

Z uveljavitvijo novega Zakona o spodbujanju razvoja turizma je na področju turističnega vodenja prenehala veljati izjema, po kateri pogojev za opravljanje poklica turističnega vodnika, ki so sicer predpisani v Republiki Sloveniji, ni bilo treba izpolnjevati tujim državljanom pri vodenju organiziranih skupin obiskovalcev, ki so začeli svoje potovanje zunaj Republike Slovenije.

Po novem morajo tudi tuji državljani, če želijo izvajati turistično vodenje za organizirane skupine obiskovalcev, ki so začeli svoje potovanje zunaj Republike Slovenije, izpolnjevati enake pogoje, kot so predpisani za domače turistične vodnike, pojasnjujejo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

turistično vodenjeTa zahteva ne velja za turistične vodnike iz držav pogodbenic (vse države članice EU, Švica, Norveška in Islandija), ki v Republiki Sloveniji čezmejno oziroma občasno opravljajo poklic turističnega vodnika. Za slednje velja posebna ureditev.

Za turistično vodenje organiziranih skupin obiskovalcev, ki so začeli svoje potovanje zunaj Republike Slovenije, mora zato organizator potovanja v Sloveniji zagotoviti turističnega vodnika. Ta mora izpolnjevati pogoje za opravljanje tega poklica pri nas.

Kakšni so pogoji za turistično vodenje v Sloveniji?

Pogoje za opravljanje tega poklica turističnega vodnika izpolnjujejo

  • osebe, ki  so vpisane v register turističnih vodnikov pri Turistično gostinski zbornici Slovenije; te lahko opravljajo poklic turističnega vodnika za skupine tujih obiskovalcev na območju celotne Slovenije;
  • turistični vodniki turističnega območja, vpisani v ustrezen register turističnih vodnikov turističnega območja; ti lahko opravljajo poklic turističnega vodnika le v okviru tega območja.

Turistično vodenje v nasprotju z določbami navedenega zakona nadzira pristojni tržni inšpektorat, ki kršilce za storjeni prekršek lahko oglobi.

Na MGRT pri tem opozarjajo, da se omenjene novosti ne nanašajo na vodje poti (turistične spremljevalce). Ti lahko še naprej brez omejitev spremljajo turistične skupine, pri čemer udeležencem potovanja nudijo organizacijske in tehnične storitve ter podajajo praktične krajevne informacije. Na primer, kam vse lahko gredo ob prostem času. Ali pa kje in za koliko denarja lahko jedo ali kaj spijejo, kaj lahko kupijo za spominek.

>>> Tu je 10 idej, kako začeti in uspeti – z malo ali brez denarja!

Ustanovitev katerekoli poslovne oblike je na naši VEM točki povsem enostavna. Za brezplačno registracijo nam pišite na naslov data@data.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 6001 530 in si rezervirajte svoj termin.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja